Partier lovar höjda straff och fler poliser

TT TT TT TT

Publicerad 2018-08-23

Löften om att satsa mer på polisen och höja straffen är vanliga i årets valrörelse. Arkivbild

Svenskars oro för brott ökar och förtroendet för polisen minskar.

Flera partier tävlar inför valet om att vara hårdast mot brottsligheten.

Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) trygghetsundersökning ökar oron för brottslighet i samhället. Förra året hyste 29 procent en stor oro och nästan var tredje kvinna kände sig otrygg ute i sitt bostadsområde en sen kväll.

Otryggheten är särskilt utbredd bland de halv miljon invånare i områden som polisen klassar som utsatta.

Förtroendet sjunker

Samtidigt som oron för brott ökat, så har förtroendet för polisen minskat. Brottsutredningar har lagts på hög och under flera år har antalet ärenden som lämnas över till åklagare minskat.

En tuff omorganisation och de många gängskjutningarna har bidragit till det.

Alla partier vill i dag satsa på fler poliser. Många vill också att brottslingar låses in för längre tid, trots att straffen redan höjts för en rad brott de senaste åren.

Längre straff

Alla partier vill skärpa straffen ytterligare för vapenbrott och även för våldtäkt eller andra sexualbrott. Vänsterpartiet, som vanligtvis inte tror på straffskärpningar, anser att höjda straff för sexualbrott är ett sätt att få polisen att prioritera de brotten.

Det finns också ett brett, men inte enigt, stöd för höjda straff för brott med hedersmotiv, för inbrott och för de som hotar eller påverkar vittnen.

Sverigedemokraterna vill se generella straffhöjningar, framförallt för vålds- och sexualbrott, och att livstidsstraff ska betyda livstid.

Straffrabatten slopas?

Socialdemokraterna vill slopa straffrabatten för unga brottslingar 18–21 år. Det vill även Moderaterna, Liberalerna, och Centern men Alliansen har inget gemensamt sådant förslag. M vill också sänka kraven för obligatorisk häktning så att fler misstänkta hålls inlåsta i väntan på rättegång.

Alliansen är däremot överens om att minska den så kallade "mängdrabatten" på straff när någon döms för fler brott samtidigt. Det vill också SD, medan S vill utreda frågan.

Nya idéer

De många gängskjutningarna har lett till flera nya inslag i den kriminalpolitiska debatten. Alliansen vill till exempel att gängrelaterade brott ska straffas hårdare.

Enligt polisen verkar omkring 5 000 kriminella i 200 kriminella nätverk i de utsatta områdena.

S, M och SD öppnar upp för kronvittnen, vilket innebär att brottslingar som vittnar mot andra brottslingar får lägre straff.

M vill också att polisen tillfälligt ska få utlysa visitationszoner där poliser har ökade befogenheter att visitera personer, till exempel i jakt på vapen. Alliansen har dock inget sådant gemensamt förslag.

Följ ämnen i artikeln