Rena vårvärmen – hela 14,8 grader i Oskarshamn

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2019-02-16

Ovanligt höga temperaturer har noterats i bland annat Kalmar. Våren är på ingång. Arkivbild.

En vanlig februaridag ligger medeltemperaturen i södra Sverige på runt noll grader. På lördagen hade Oskarshamn 14,8.

– Det är ovanligt, säger SMHI:s meteorolog Marie Staerk.

Mild luft har rört sig upp över landet och gett vårkänslor på många håll i södra Sverige. Ölands norra udde har haft den högsta februaritemperaturen sedan 1961, då det var 13 grader varmt. Nu noterar väderstationen 12,6 grader.

– Det är inte varje år man får upp den här varma luften över Skandinavien och att få tvåsiffrigt i mitten av februari är ovanligt, säger meteorolog Marie Staerk.

Värme från Spanien

Riktigt hårda vindbyar har dragit in över fjällen och SMHI varnar för storm med vindar på 25 meter i sekunden i Norrbottensfjällen. Det är en anledning till att varmare luft förts upp söderifrån.

– Vi har fått upp den här värmen från Spanien över Skandinavien. Det är de här stora systemen som rört på sig, säger Staerk.

Enligt mätningar som gjorts mellan 1961 och 1990 ligger medeltemperaturen en normal februaridag runt nollan i södra Sverige, minus 1 till minus 5 i norra delarna och i de allra nordligaste runt 8 till 10 minusgrader.

– Men sedan är det stora variationer från år till år. Det måste bli över 16 grader för att få ett nytt Sverigerekord för februari.

Högst temperatur har Oskarshamn noterat med hela 14,8 grader, följt av Kalmar på 13,6 och Gladhammar på 13,5 plusgrader. Lägst temperatur fram till eftermiddagen hade Älvdalen med minus 10,4.

Även flyttfåglarna verkar känna på sig att vårvärmen är på besök. På lördagen rapporterades observationer av sånglärka, starar och tofsvipor från Uppland och söderut. Tranor har också setts passera över sydligaste Götaland.

De är alla så kallade väderflyttare, som inte flyttat så långt. De kan också vända tillbaka söderut om våren drabbas av bakslag.

Kan snart bli vår

Den meteorologiska våren får inte infalla förrän den 15 februari, och eftersom den utgår från en definition av att dygnsmedeltemperaturen måste vara över noll sju dygn i sträck så vet inte SMHI förrän framåt den 21–22 februari om vi fått vår i södra Sverige.

– Men det ser gynnsamt ut för vår i södra Götaland, säger Marie Staerk.

Varmluften pressas längre söderut men redan på söndagskvällen kommer en ny portion som tar sig in över landet. Också nästa helg rör sig mild luft norrut, även om prognoserna just nu pekar på att temperaturerna inte landar på tvåsiffrigt.