"Julen vill jag fira i rymden"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-21

Ett ögonblick

... Christer Fuglesang, 49, som förhoppningsvis blir Sveriges första man i rymden

Snart kanske resan ut i rymden äntligen blir av för Christer Fuglesang – efter 14 års väntan.

- Av egen erfarenhet vet jag att det kan uppstå problem men nu ser det onekligen bra ut. Det är bara en flygning kvar som måste gå bra. 14 december är det dags. Jag har väntat sedan jag blev astronaut 1992.

Hur ser din arbetsdag ut?

- Ungefär hälften av tiden övar vi nödsituationer och då menar jag inte hoppa ut med fallskärm utan kanske lära oss att laga någon apparat. Ibland tränar vi i rymddräkter och spänner fast oss som inför start. En gång i veckan stimulerar vi tyngdlöshet och övar i en stor vattenpool byggd som rymdstationen.

Vart ska du egentligen?

- Till en rymdstation som ligger 40 mil upp. Det är inte längre än från Stockholm till Göteborg. Stationens bana ligger över norra Tyskland men den syns från södra Sverige. Ett varv runt jorden tar 90 minuter.

Och vad ska du göra där?

- Vi ska bland annat montera på en ny del och koppla om ett elsystem. Det känns roligt och spännande men man har ju lite rampfeber med så många ögon på sig. Det är förargligt om jag skulle göra fel. Men det ska bli fantastiskt att titta ner på jorden.

Vad ser du inte fram emot?

- Det är ju lite besvärligt att inte kunna sätta ifrån sig saker. Och när man går på toa får man spänna fast sig och slå på en sugande fläkt.

Till sist, vad önskar du dig allra mest just nu?

- Att jag får fira jul i rymden.

Annsofie Näslund

Följ ämnen i artikeln