Mikael, 43, kritisk efter Försäkringskassans besök: Inte människovärdigt

Publicerad 2018-07-20

När Försäkringskassans utsända arbetsterapeut började anteckna och ”klocka” hur lång tid det tog för assistenterna att sköta hans intimhygien fick Mikael Granberg, 43, nog.

Han är heligt förbannad på staten som han menar kränker människor.

– Försäkringskassan måste sluta upp med sin häxjakt på oss funktionshindrade, säger han.

Den svårt funktionshindrade göteborgaren fick i förra veckan besök av en arbetsterapeut som anlitats av Försäkringskassan. Anledningen var att Försäkringskassan ville göra en så kallad ADL-bedömning (aktiviteter i dagliga livet) av beslutet från kommunen att Mikael, som lever med fru och två döttrar, har rätt till dygnet-runt-assistans.

Myndigheten ville med egna ögon se vad Mikael klarar respektive inte klarar av att göra på egen hand.

Ett besök han önskar att han sluppit genomlida.

– När mina assistenter skulle rengöra mina kateter, byta inkontinensskydd och smörja mig i underlivet stod kvinnan och antecknade samtidigt som hon tittade på klockan. Vanlig hövlighet är väl att man ursäktar sig och lämnar rummet. Att utsättas för ett sånt beteende är inte människovärdigt, säger Mikael Granberg och det går inte att ta miste på hans upprördhet.

”Måste få ett slut”

För att visa att måttet är råget publicerade han ett inlägg på Facebook där han naket och utlämnande berättade om hur respektlöst han blivit behandlad. Ett inlägg som delats tusentals gånger och som fått åtskilliga kommentarer. ”Fruktansvärt”, ”Helt sjukt”, ”Skamligt” är bara några av kommentarerna.

– Jag är i regel ganska privat av mig, men folk måste få se hur Försäkringskassan kränker oss funktionshindrade. Detta måste få ett slut!

Han berättar att flera av hans funktionshindrade kompisar också utsatts för tidtagning i Försäkringskassans iver att spara pengar.

– De tar tid på varje moment, hur lång tid det tar att äta, tvätta sig, klä på sig och så vidare. Såhär får det inte gå till. Någon måste ta bladet från munnen. Jag är ju tack och lov klar i huvet men det finns ju väldigt många som inte kan förmedla sig, säger Mikael Granberg som insjuknade i tioårsåldern i en svår reumatisk sjukdom.

Om assistenter: Jag har inget val

Sjukdomen satte sig bland annat på hans muskler, hud, blodkärl, lungor och svalg vilket gör att han väldigt lätt sätter i halsen. Om han inte har sina assistenter där när det händer kan han dö.

– Ändå har Försäkringskassans utsända mage att fråga ”vore det inte skönt med lite ’egentid’”. Jo, tacka fan för det. Ingen vill väl ha personer som står och hänger över ens axel ständigt och jämt. Men jag har inget val, säger Mikael Granberg.

Gösta Persson från Hässleholm har tvillingsöner på 25 år som är gravt autistiska. Han instämmer i kritiken från Mikael Granberg.

– Allt klockas, från hur lång tid det tar att sköta intimhygienen till tiden det tar att borsta tänderna och klä på sig, minut för minut. Det är rent sinnessjukt, säger han.

Försäkringskassan: Beslutet ska vara rättssäkert

Birgitta Lindgren är områdeschef på Försäkringskassan.

– Självklart beklagar jag att man kan uppfatta den här situationen som integritetskränkande. Vi gör allt vi kan för att det ska bli ett så bra möte som möjligt. Det handlar ju först och främst om att den enskilde ska få den hjälp den behöver och att beslutet ska vara så rättssäkert som möjligt, säger hon.

Men det kräver inte så mycket fantasi för att sätta sig in i hur det skulle kännas att ligga i sängen och någon står och kontrollerar när andra tvättar en i underlivet.

– Nej, jag har full förståelse för det, att det är en väldigt utlämnande situation, säger hon.

Följ ämnen i artikeln