”Hägglund den enda som varit resonabel”

Publicerad 2014-12-09

Stefan Löfvens inviter till Alliansen har varje gång mötts av kalla handen.

Trots det kommer han, enligt vad Aftonbladet erfar, i vår gå till val på en tydlig samarbetslinje.

– Vår bedömning är att det folkliga trycket på ett samarbete över block­gränsen kan bli enormt efter valet, säger en S-källa.

Beskedet att det blir extra val den 22 mars har tvingat partierna att kasta planeringen över bord. Nu måste de snabbt samla sig inför en ny valrörelse. För stats­minister Stefan Löfven (S) innebär valet en kamp för regeringens överlevnad. Efter åtta år i opposition riskerar S att kastas ut från Rosenbad redan efter ett halvår.

Enligt vad Aftonbladet erfar är strategiarbetet i S redan i full gång. Flera källor uppger att partiet hårdnackat kommer att hålla fast vid den samarbetslinje man drivit under hösten. Detta trots att alla inviter över blockgränsen har mötts med kalla handen av Alliansen.

– Vi kommer gå till val på att vi vill samarbeta. Om folket röstar bort oss, så må det vara så, säger en regeringskälla.

För stort tryck

Redan innan höstens val signalerade Stefan Löfven att han vill bryta upp blockpolitiken. Han såg möjlig­heter till samarbete med Folkpartiet och Center­partiet. Men redan då, och efter valet, har de borgerliga partierna sagt att de inte är intresserade. Enligt dem är Löfvens invit bara ett sätt att försöka underminera Alliansen.

Men inom S hoppas man på nya bud efter valet i vår om inget av blocken får egen majoritet. Då hoppas man att trycket på Allians­partierna blir för stort.

– Nyvalet kan skaka om och få människor att ryta till mot politikerna att de måste skärpa sig. Skillnaderna i svensk politik är ju inte så stora att man inte ska kunna samarbeta, säger en S-källa.

Inom S partiorganisation förbereds just nu vårens valrörelse. Men även på regeringskansliet gör man sig redo, kan Aftonbladet avslöja. Där har en arbetsgrupp gått igenom Alliansens budget och skapat en ”attacklista”, som ska användas inför nyvalet. Satsningar, som inte blir av när regeringens budget föll, pekas ut. Det handlar bland annat om höjd a-kassa och sänkt pensionärsskatt.

När Sverigedemokraterna i förra veckan meddelade att de skulle fälla regeringens budget bjöd Löfven in Alliansledarna till ett krismöte på Rosenbad. Det bar inte bar frukt.

”Ordning och reda”

Enligt Aftonbladets källor anser man inom regeringen att det är C-ledaren Annie Lööf som varit mest konfrontativ.

– Den enda som varit resonabel är Göran Hägglund (KD). Men tyvärr har vi ju inte så mycket gemensamt politiskt, säger en regeringskälla.

I förra veckan skrev Aftonbladet om hur Moderaterna tänker ta sig an vårens val.

– Det handlar om regeringsduglighet, ordning och reda i ekonomin och hur viktigt det är att vara förberedd. Alliansen gav väljarna ordning och reda i åtta år. De röd­gröna klarade inte ens två månader innan de havererade, säger en M-källa.

S-strategin inför valet

• Gå till val på samarbete

SD, i dag vågmästare i riksdagen, har sagt att partiet vill att valet ska handla om invandringen. Men S vill att valet ska handla om att hitta långsiktiga samarbeten, som kan hålla SD borta från inflytande. S hoppas att det folkliga trycket ska tvinga fram samarbete över blockgränsen efter valet.

• Trycka på sakfrågor där S upplever att partiet har folkligt stöd

S upplever att partiet har starkt stöd när det gäller skolan, sänkt pensionärsskatt, höjd a-kassa och jobbsatsningar. S hoppas på draghjälp från aktörer utanför politiken, som till exemel pensionärsorganisationer som partiet hoppas ska driva på om sänkt pensionärsskatt och satsningar i äldreomsorgen.

• Lyfta fram sina starkaste kort

S ser statsminister Stefan Löfven, utrikeminister Margot Wallström och finansminister Magdalena Andersson som sina starkaste kort. Men för att signalera modernitet funderar partiet också på att lyfta fram civilminister Ardalan Shekarabi, näringsminister Mikael Damberg och sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Inom kort utser S en ny valledare. Jan Larsson hade posten under förra valrörelsen men vill tillbaka till näringslivet. En person nära Löfven på regeringskansliet väntas få jobbet. Ett hett tips är statssekreteraren Emma Lennartsson, erfar Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln