Arkadij Babtjenko lever – Ukraina fejkade mordet

Uppdaterad 2018-05-31 | Publicerad 2018-05-30

Arkadij Babtjenko som i går rapporterades ha mördats dök i dag upp livs levande på en presskonferens.

Chefen för säkerhetstjänsten i Ukraina uppger att de fejkat journalistens död – för att rädda hans liv.

– Jag vill be om ursäkt till min fru för det helvete hon gått igenom, säger Arkadij Babtjenko på presskonferensen, skriver Reuters.

Ukrainas polis och regering uppgav i går att journalisten Arkadij Babtjenko skjutits vid sitt hem i Kiev och dog i ambulansen på väg till sjukhus.

Hans fru skulle ha hört skott och funnit honom i en pöl av blod. Myndigheter släppte även en fantombild på en misstänkt gärningsman under tisdagkvällen.

Arkadij Babtjenko (mitten), tillsammans med Vasily Gritsak från Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) och chefsåklaren Yuriy Lutsenko under pressträffen i dag.

Nu har Arkadij Babtjenko dykt upp på en presskonferens – i högsta grad levande.

– Jag vill be om ursäkt för vad ni alla har behövt gå igenom. Jag är ledsen, men det fanns inget annat sätt att göra det. Sedan vill jag be om ursäkt till min fru för det helvete hon gått igenom, säger Arkadij Babtjenko på presskonferensen, skriver Reuters.

Förberedelserna inför denna operation ska ha pågått i minst en månads tid. Inte ens hans fru ska ha vetat om detta, skriver DN.

Ukraina: Mord ska ha beställts av Ryssland

Babtjenko tackade därefter säkerhetstjänsten i Ukraina för att ha räddat hans liv, och sa att det viktigaste var att hemska planer hade avvärjts, utan att gå närmare in på exakt vad.

Vasily Gritsak, chef för säkerhetstjänsten i Ukraina, säger att de fått information om att det fanns en plan från ryskt håll att mörda Babtjenko – men att säkerhetstjänsten lyckades förhindra detta.

– Tack vare den här operationen kunde vi förhindra en cynisk plan och dokumentera hur den ryska säkerhetstjänsten planerade detta brott, säger Vasily Gritsak.

En ukrainsk medborgare ska ha gripits, misstänkt för att ha förberett mordet.

Personen ska ha blivit erbjuden motsvarande drygt 350 000 kronor av rysk säkerhetstjänst för att utföra mordet på Babtjenko, detta enligt ukrainska myndigheter.

”Patetiskt jippo”

Tidigare har Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov slagit tillbaka mot anklagelser om att ligga bakom det påstådda mordet.

– Ukrainas premiärminister pratar redan om att det utfördes av rysk säkerhetstjänst. Det här sättet att utföra utrikespolitik är mycket sorgligt, sade Sergej Lavrov tidigare.

Efter att sanningen kommit fram skriver Maria Zakharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement, att det är goda nyheter att Babtjenko lever – men fördömer på Twitter propaganda-effekten med hela manövern.

Organisationen Reportrar utan gränser avfärdar det iscensatta journalistmordet som ett ”patetiskt jippo”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

På internet spreds till och med en bild där Arkadij Babtjenko ser ut att ligga i en blodpöl med tre fejkade kulhål i ryggen –något som ”ger mycket dålig smak i munnen”, skriver DN:s korrespondent Anna-Lena Lauren.

Följ ämnen i artikeln