Pappa och söner häktade efter stort bärplockarbråk

Publicerad 2016-09-16

58-åringen och hans två söner attackerade en familj i Bollnäs med tillhyggen och körde på dem med bil.

Enligt vittnen ska man ha slagits med både yxa och påkar.

Under fredagen häktades pappan och sönerna.

– Två personer i den andra familjen skadades allvarligt. En kvinna fick flera frakturer och en man fick livshotande skador och fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger vice chefsåklagare Ulf Back till Aftonbladet.

Bråket inträffade i Bollnäs i måndags. Enligt vittnen på plats var ett 20-30- tal personer inblandade i tumultet i olika former. Samtliga var enligt polisen utländska bärplockare.

Vad som föranlett bråket är ännu outrett.

– Vad vi förstått handlar detta om gammalt groll de två familjerna emellan, säger åklagaren Ulf Back.

Mordförsök och misshandel

Efter bråket anhölls fem personer misstänkta för delaktighet i mordförsök och misshandel. Två av dessa – en 18-årig man och en 51-årig kvinna som misstänktes för grov misshandel - släpptes på fri fot under fredagen.

– Misstankarna mot dessa kvarstår men vad det i slutänden blir återstår att se, säger Ulf Back.

En 58-årig man och hans två söner - 31 och 25 år gamla - häktades under fredagen vid Hudiksvalls tingsrätt. Pappan och den yngste sonen häktades på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och brodern för grov misshandel.

”En man på motorhuven”

Många Bollnäsbor blev vittnen till bråket.

Enligt personer på plats ska man ha slagits med både yxa och påkar, något som polisen varken bekräftar eller dementerar.

Ett vittne som Aftonbladet pratat med säger:

– När jag kom ut från Ica-parkeringen hör jag någon skrika ”ring polisen, det är slagsmål!” Då ser jag folk som slår på varandra med påkar.

Vittnet uppger att han såg ungefär 30 personer.

– Sedan ser jag en bil köra på parkeringen med en man på motorhuven. Bilen bromsar och mannen flyger av. Sedan fortsätter bilen i 10–20 kilometer i timmen in i folkmassan.

Påkar, tjocka rör - och lång yxa

Han säger att han såg flera personer med påkar, tjocka rör, och en person med en lång yxa.

Den misstänkte föraren av bilen som körde in i folkmassan identifierades som den 25-åring som nu häktats. Han avvek efter händelsen men anhölls i sin frånvaro och greps senare i södra Sverige efter rikslarm.