Folk blir sjuka – ibland för livet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-13

”Äsch, lite gammal mat har väl ingen dött av.”

”Man får väl använda näsan och lukta på maten.”

Verkligen?

Jag måste säga det igen: Jag är noll förvånad över allt fusk i handeln.

Finns det pengar att tjäna så fuskas det.

Livsmedelsindustrin är världens största. Den omsätter långt mer än krigsindustrin, mycket mer än bilindustrin.

Varför skulle de som ägnar sig åt vår mat vara mer änglalika än de som sätter ihop granatkastare?

Men jag blir förvånad över dem som tycker att det är helt okej att butikspersonalen sticker ner näsan i köttfärsen eller i räkpåsen och luktar sig till att käket är okej och bestämmer att man kan sälja det till oss.

Folk blir sjuka

Först: Nu pratar vi sjukdomsframkallande bakterier, något vi gemensamt satsat mycket pengar på att bli av med.

De luktar inte.

Men de gör folk sjuka, ibland för livet.

De uppskattningsvis 500 000 personer som blir matförgiftade varje år i Sverige har garanterat inte suttit och ätit illaluktande och illasmakande mat i godan ro.

När maten börjar lukta handlar det om att den surnar, ruttnar eller möglar.

Sedan: Det är ju inte precis högutbildade livsmedelsingenjörer som står och fattar beslutet om att maten ”nog” är okej i morgon också. De som jobbar i butikerna är i många – inte i alla – fall slynglar ganska lika mina äldsta söner som inte kan skilja fläskfärs från nötfärs och ännu mindre avgöra när köttfärsen eller räkorna blivit en hälsofara.

Förtroendekris

Därefter: Vad är det för butiksägare som har så dålig koll på efterfrågan på räkor eller köttfärs att man ständigt står med överbliven mat som egentligen ska kasseras?

En gång är ingen gång, två gånger är en ovana.

Jag har inga problem med att räkorna är slut i affären när jag kommer fem i sju på fredag.

Hädanefter kommer jag däremot att utveckla en förtroendekris mot affärer som har travar med nymald köttfärs klockan åtta på kvällen eller har lika mycket räkor i tråget på måndag morgon som de hade på fredag eftermiddag.

Och den som vill överlåta livsmedelstillsynen till finniga 18-åringar tänker jag inte ens prata med.