Misstänks slösat bort skattepengar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-07

I utbyte mot resor och presentkort

Mutskandalen i Göteborgs kommun växer.

En man anhölls i dag – misstänkt för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

En kommunanställd anhölls senare för grovt mutbrott.

– Upp till 20 personer kan ställas till svars i muthärvan, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz till GP.

Den 45-årige man som anhölls i morse är underleverantör till ett kommunalt bostadsbolag i Göteborg och misstänkt för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri, eventuellt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Den kommunanställde som anhölls i sin frånvaro under tisdagen misstänks för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Ingen av de nu nämnda personerna ska tidigare ha figurerat i massmediernas rapportering, skriver GP.

Sammanlagt kan upp till 20 personer komma att ställas till svars för muthärvan i Göteborgs kommun, uppger statsåklagare Nils-Eric Schultz till GP på tisdagen.

Härvan har växt

Det var i våras som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade oegentligheter i Göteborgs idrotts- och föreningsförvaltning. Två tjänstemän ska ha skrivit under uppblåsta fakturor från Stefan Allbäcks byggföretag i utbyte mot resor till rivieran, privata byggarbeten och restaurangbesök.

Sedan dess har muthärvan vuxit.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz bedriver nu förundersökningar om grovt mutbrott mot personer med kopplingar till idrotts- och föreningsförvaltningen, Familjebostäder samt ytterligare tre kommunala bostadsbolag.

Det kommunala bostadsbolaget Poseidon berättade i förra veckan att man polisanmält och stängt av en medarbetare.

Häktning på fredag

– Om allt går som planerat finns möjligheten att det blir häktningsförhandlingar på fredag, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz till GP.

Polisledningen i Göteborg har beslutat att ytterligare två utredare ska jobba med ärendet på heltid.

Göteborgs stadsdirektör Åke Jacobsson skriver i ett pressmeddelande:

"Det är oerhört viktigt att det vänds på alla stenar så att eventuella oegentligheter kommer i dagen. Rättvisan måste ha sin gång och inom Göteborgs Stad välkomnar vi det fortsatta utredningsarbetet. Vi kommer att stödja polis och åklagare på alla sätt för att underlätta deras fortsatta undersökningar."