Var gravid – blev förflyttad

Publicerad 2016-01-16

Erbjöds en annan tjänst med 8 000 kronor lägre i lön

Flera som har jobbat på Kommunals krogbolag vittnar om usla arbetsförhållanden, sexuella trakasserier och kränkande behandling.

En kvinna tvingades koppla in sitt fackförbund för att få rätt och Kommunals bolag tvingades till slut betala ut skadestånd.

– Det är en otrygg stämning där, säger kvinnan till Aftonbladet.

Tipsa oss på
granskning@aftonbladet.se

Trots att det är fackförbundet Kommunal som äger krogbolaget Lyran konferens så är det många som berättar skrämmande detaljer om arbetsförhållandena.

En kvinna som var gravid och några månader senare skulle gå på föräldraledighet berättar hur hon och en annan plötsligt kallades in till chefen:

– Det var väldigt märkligt och det kom som en chock när jag första gången blev inkallad. Det var ganska hotfull stämning.

– Jag har inte fått någon förklaring till varför de ville ha bort mig.

Kvinnan fick 2014 beskedet att hon skulle flyttas från sin tjänst, en chefspost, på restaurang Metropol Palais inne i centrala Stockholm.

Hon erbjöds i stället en tjänst på konferensanläggningen Marholmen i Norrtälje med en månadslön som var 8000 kronor lägre.

Kvinnan uppger att Kommunals bolag struntade i MBL, medbestämmandelagen, när de gjorde en omorganisation.

– De lyfte ur mig ut organisationen utan att förhandla det först, säger hon.

Fick sparken

Kvinnan kände sig kränkt och ville inte ha det jobb som de försökte erbjuda henne. Samtidigt var hon orolig inför förlossningen och vad som skulle hända med föräldrapenningen.

– Arbetsuppgifterna togs i från mig och gavs till någon annan som helt plötsligt hade fått min tjänst.

Hon fick sparken eftersom hon inte accepterade det jobb som hon hade blivit erbjuden istället för sin ordinarie tjänst.

Fackförbundet Handels tog så småningom strid mot Kommunals bolag:

”Vår bestämda uppfattning är att om företaget ensidigt omreglerar X:s (namnet på kvinnan) anställningsavtal till tjänstgöring i Marholmen och till lägre lön, så kommer vi anse det vara en uppsägning av anställningsavtalet utan saklig grund. Handels kommer i den situationen att påkalla tvisteförhandling under skadeståndsansvar”, skrev Handels ombudsman till kvinnans chef.

Kommunals bolag tvingades till slut, efter att parterna hade förlikats, att betala ut ett skadestånd på 33 000 kronor till Handels för att det inte hade hållit en MBL-förhandling.

Handels valde att lämna pengarna vidare till kvinnan.

Försökte tysta ner affären

Aftonbladet har varit i kontakt med fler personer som känner sig illa behandlade av Kommunals bolag.

– De behandlar inte sina anställda väl. Jag utgår ifrån att Kommunal centralt är insatta i det här eftersom både förbundets kassör Anders Bergström och Marcelo Rojas i Kommunals styrelse också sitter i styrelse för Lyran konferens, berättar en som jobbat många år i bolaget.

Flera anställda är också mycket kritiska till hur Kommunals bolag hanterade en affär kring ett misstänkt sexbrott för ett par år sedan.

Flera kvinnliga anställda uppgav att de hade blivit utsatta för sexuella ofredanden av en av cheferna. Det hela polisanmäldes och två kvinnor fick målsägandebiträden efter beslut av Norrtälje tingsrätt. Men utredningen lades ner. Mannen nekade till alla anklagelser och uppgift stod mot uppgift.

En tredje kvinna som uppger att hon också utsattes för mannen på jobbet anser att fackförbundet och dess bolag försökte tysta ner hela affären:

– När jag berättade att den här mannen hade tryckt ner mig i knäet för en annan chef så fick jag bara höra att jag skulle tänka mig för innan jag kom med så här grova anklagelser.

Dagen efter polisanmälningarna kom den anmälde till jobbet som vanligt.

– Då vägrade vi att jobba. Men en av våra chefer sa att vi var tvungna att jobba ändå, berättar en kvinna.

– Det här ärendet sköttes verkligen dåligt.

”Vi har ett fel”

Anders Bergström, som i torsdags tvingades sluta som kassör och tredje vice ordförande i Kommunal och styrelseordförande på Lyran konferens, medgav i tisdags att det har begåtts fel i ärendet med kvinnan som nu har slutat:

– Det är mycket riktigt så att det begicks ett formaliafel utav handelsbolaget Lyran och vi fick betala ett vite till handels.

– Det visste jag inte om och det har jag tagit reda på att det var på det sättet. Och det är väldigt tråkigt att det ska uppstå formaliafel när man gör organisationsförändringar. Men så är fallet och vi är arbetsgivare och vi är ju motpart till Handels och vi har gjort ett fel, ja lyran har gjort ett fel och det har vi då stått för.

Annars anser inte Anders Bergström att det råder dåliga arbetsförhållanden hos Lyran konferens som flera personer vittnar om

– Vi har kollektivavtal med två stycken parter, Hotell- och restaurang och Handels, säger han,

Och om chefen som misstänktes för sexuella trakasserier mot kvinnor, säger han:

– Ja, och där vidtog vi åtgärder omedelbart. Han vart uppsagd, vi tog dit en professionell coach för att prata med alla medlemmar och alla som jobbar där ute, alla anställda och vi har dessutom då gjort ett särskilt program för det och vi tycker det är fruktansvärt att sådant ska inträffa utav chefer.

  Tipsa oss på Facebook   Tipsa oss på granskning@aftonbladet.se