Trumps mediakrig allt blodigare

avKarin Ahlborg

Först dansade Donald Trump en liten krigsdans av glädje på Twitter.

Därefter siktade media in sig på hans egna fejkade Times-omslag.

Och nu tycks det som om presidenten lyckats skjuta sig själv i foten genom att attackera ännu en kvinnlig journalist.

1 av 2 | Foto: SAUL LOEB / AFP

I tisdags tvingades CNN gå ut med att man dragit tillbaka en artikel och att tre uppburna journalister avgått på grund av den felaktiga publiceringen.

Artikeln som handlade om kopplingarna mellan Trumps tilltänkta rådgivare, finansmannen Anthony Scaramucci, och en chefen för en rysk investeringsfond, RDIF, uppgav felaktigt att fonden var en del av den ryska statsbanken Vnesheconombank, skriver Washington Post.

De tre som låg bakom artikeln, reportern Thomas Frank, redaktören Eric Lichtblau och den ansvariga projektledaren Lex Harris lämnade in sina avskedsansökningar som beviljades.

Anthony Scaramucci kallade CNN:s agerande ”stiligt”, accepterade ursäkten och förklarade att alla kan göra fel.

Sån’t ligger inte för Donald Trump som istället hävde upp ett glädjetjut på Twitter:

”Wow, CNN drog tillbaka stor grej om ”Ryssland” och tre anställda tvingades avgå. Och alla andra påhittade historier som de gör? FAKE NEWS!”

Han följde upp med att attackera andra tevekanaler och tidningar:

”Så de tog Fake News CNN på bar gärning, men NBC, CBS och ABC, då? Hur är det med fejkande NYTimes och Washingtonpost? De är allihop Fake News.”

Förfalskat omslag

Det dröjde bara en dag innan Washington Post kunde berätta att presidenten som ofta, ivrigt och högljutt anklagar media för förfalskade nyheter själv förfalskat en förstasida av prestigemagasinet Time och hängt upp det på sina egna golfklubbar.

Trump pryder - förstås - omslaget och rubriken lyder: ”Donald Trump: The Apprentice är en jättesuccé i teve!” med en överrad: ”TRUMP SLÅR PÅ ALLA FRONTER... TILL OCH MED TV”.

Tidningen skulle ha givits ut den 1 mars 2009.

Times bekräftar i ett mejl till Washington Post att det är en helt och hållen falsk förstasida och har själv publicerat en artikel om hur man avslöjar falska Times-omslag. Samtidigt ber publikationen att presidenten ska plocka ner de inramade förfalskningarna.

På torsdag morgon kulminerade det senaste mediaslaget när Donald Trump angrep värdarna för MSNBCs morgonshow ”Morning Joe”:

Foto: Skärmdump, Twitter.
Mika Brzezinskis tweet efter Trumps utspel.

”Jag hörde det usla Morning Joe talade illa om mig (tittar inte längre). Hur kom det sig att låg-IQ Galna Mika kom med Psyko Joe...till Mar-a-lago 3 nätter i rad omkring nyårsafton och insisterade på att få vara med mig. Hon blödde kraftigt efter ett ansiktslyft. Jag sa nej!”

Det är inte första gången Donald Trump attackerar en kvinnlig journalist och det grova påhoppet har väckt ilska och bestörtning.

Målet för hans attack, Mika Brzezinski, svarade med en bild i en tweet.

Det anspelar naturligtvis på Trumps egen, ovälkomna analys av sina händer under presidentkampanjen.

Mark Kornblau som är talesperson för NBCUniversal News Group var näst intill mållös:

”Har aldrig föreställt den dag då jag skulle tänka för mig själv, ”det är under min värdighet att bemöta USA:s president.”

Och MSNBC, som alltså är tevebolaget där Mika Brzezinski jobbar, gjorde ett offentligt uttalande:

”Det är en sorglig dag för Amerika när dess president tillbringar sin tid med att mobba, ljuga och spy ur sig personliga attacker istället för att göra sitt jobb.”

Trumps häpnadsväckande tweets har fördömts av både republikaner och demokrater, män och kvinnor.

Ingen har kommit till hans försvar - förutom Vita husets pressekretarare Sarah Huckabee Sanders som höll i torsdagens pressträff:

– Presidenten slår tillbaka mot folk som attackerar honom dag efter dag efter dag. Väljarna visste att det var en fajter de valde - inte någon som lutar sig tillbaka. Presidenten ska inte behöva attackeras varje dag, varje timme, varje sekund.

Melania Trump har också svarat via sin talesperson:

– När min man attackeras slår han tillbaka 10 gånger hårdare.

ARTIKELN HANDLAR OM