Kraftig brand i flerfamiljshus – boende evakuerade

avAmanda Skagerström Lindau

Det har brunnit kraftigt i en lägenhet i ett flerfamiljshus i centrala Leksand.

Elden, som spred sig till förrådsvinden och brände hål i taket, har nu släckts.

– Det akuta är över. Den har inte spridit sig vad jag vet, däremot kan det vara rökskador i andra lägenheter, säger Dennis Nordin, räddningsledare i norra Dalarna.

Larmet om en brand i ett flerfamiljshus i centrala Leksand inkom till polisen klockan 17.49.

– Vi har ett flerfamiljshus, två våningar, och det har brunnit på andra våningen i en lägenhet. Det har börjat i köket, matlagning. Och den har blivit helt rökfylld och spridit sig även ut på vinden, säger Dennis Nordin, räddningsledare vid räddningstjänsten i norra Dalarna.

Brände hål i taket

Strax efter klockan 19 kunde räddningstjänsten meddela att branden var släckt.

– Lägenheten är släckt och vi har även släckt av vinden nu. Vi fortsätter med kontroll av vinden för att säkerställa att det är hundra procent släckt, säger Nordin.

Den eld- och rökskadade vinden ska ha använts som förråd och branden ska även ha orsakat ett hål i taket. Lägenheten i vilken branden startade uppges vara totalförstörd, men det är oklart om fler bostäder skadats.

– Den har inte spridit sig vad jag vet, däremot kan det vara rökskador i andra lägenheter.

Boende utrymda till grannfastighet

Polisen har evakuerat de boende i flerfamiljshuset och inhyst dem i en grannfastighet. Det är i nuläget oklart när de kommer att kunna återvända till sina lägenheter.

En person har förts till sjukhus med lindriga skador.

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet och lägenheterna kommer att spärras av för teknisk undersökning när räddningstjänsten lämnat platsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Leksand

Bränder