"Genombrytande" blodtest ska upptäcka cancer

TT-AFP

Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2018-07-18

Australienska forskare har utvecklat ett nytt blodtest som ska kunna identifiera tidiga symptom på hudcancerformen malignt melanom.

Med hjälp av ett nytt blodtest tror sig forskare ha utvecklat en metod för att kunna detektera hudcancer i ett tidigt stadium.

Testet beskrivs som ett genombrott, men det går inte att säga huruvida det verkligen kommer att förändra cancervården.

Australiensiska forskare har utvecklat ett nytt blodtest som ska hjälpa läkare att i ett tidigt skede upptäcka symptom på malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer. Enligt forskarna rör det sig om ett världsunikt genombrott som ska kunna rädda många liv.

Jakten på autoantikroppar

I dag upptäcks melanom genom att läkaren genomför en visuell skanning av utvalda kroppsdelar. Den nya metoden går i stället ut på att i blodet identifiera autoantikroppar som kroppen producerar som respons till cancern. I den australienska studien, som publicerats i tidskriften Oncotarget, lyckades forskarna i 79 procent av fallen upptäcka tidiga tecken på melanom genom testet.

Däremot har testet inte lyckats identifiera andra mindre farliga former av hudcancer, såsom skivepitelcancer och basalcellcancer.

"Inget som kan införas imorgon"

John Paoli, hudläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att forskarna länge sökt efter ett blodtest som ska kunna detektera melanom i blodet i ett tidigt stadium.

– Tidigare har man hittat blodprover som kan hitta melanom i ett sent stadium, men då är det oftast för sent. Så det är klart att det här är en nyhet.

Paoli säger att man dock ska vara försiktig med tolkningarna av den första studien. Nästan 20 procent av dem som faktiskt hade melanom i blodet fick trots allt felaktigt höra att så inte var fallet.

– Det är jättespännande forskning och kanske är detta något som i framtiden i vissa fall kan komma att hjälpa oss. Men det är ingenting som man från och med imorgon kan införa i vården.

Malignt melanom är den cancersjukdom som ökar allra mest i Sverige. Tidigare i år gick regeringen ut och lovade att 500 miljoner kronor ska satsas på att utveckla cancervården under perioden 2019–2022.

Följ ämnen i artikeln