Stefan Löfvens vädjan till folket: ”Tänk dig för – elda inte”

Publicerad 2018-07-26

Brandläget i landet är fortfarande ytterst allvarligt och risken för nya bränder är stor.

Samtidigt åker flera av de brandresurser som lånats in från övriga Europa vidare till andra länder.

Under dagens presskonferens vädjade statsministern till svenska folket att respektera eldningsförbudet:

– Det kan handla om en gnista så är det för sent. Det är så stora värden som stor på spel.

Idag höll statsminister Stefan Löfven tillsammans med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson en presskonferens med anledning av brandläget.

Regeringen har under ett sammanträde kunnat konstatera att läget är fortsatt allvarligt och att risken för nya bränder är stor.

Nu riktar sig Löfven till svenska folket och ber alla att respektera eldningsförbudet.

– Lyssna på de regler som gäller. Det behövs så oerhört lite när det är så torrt i skog och mark. Det kan handla om en gnista så är det för sent. Det är så stora värden som stor på spel, det sätter hela samhället i sådan ansträngning. Tänk dig för – elda inte, säger statsministern till Aftonbladet.

Vidare kunde Löfven tillsammans med Morgan Johansson meddela att regeringen nu fattat beslut om att MSB ska ges ökade möjligheter att ersätta de drabbade kommunerna för de kostnader som bränderna har inneburit.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Kan kosta 300 miljoner

Den preliminära bedömningen gör gällande att det kan handla om cirka 300 miljoner kronor för kommunal räddningstjänst.

På grund av andra allvarliga bränder runtom i Europa och i synnerhet Grekland behöver en del av de internationella resurser Sverige tidigare tagit del av åka vidare till andra länder. Därför har MSB nu fått tillåtelse att begära internationellt bistånd från länder som inte ingår i EU:s civilskyddssamarbete.

– Först måste vi göra oss beredda på att det kan ske en och annan fördelning, det brinner på andra ställen i Europa. Det är därför regeringen nu tar höjd och säkerställer så att MSB också kan åberopa hjälp från länder som ingår i partnerskap för fred. Vi ser till att vi har resurser eftersom att det här arbetet kan ta lång tid och det kan också uppstå nya bränder, säger Stefan Löfven.

”Det här kan bli långvarigt”

Tidigare har regeringen inte velat ta hjälp utanför EU, varför gör man det nu?

– Den hjälp som ingår i EU:s civilskydd är den som vi snabbast kan ta till oss, det är den som ger hjälp snabbast och vi har samma standard. Vi har plan som kan gå ner snabbt och skopa upp vatten, inte plan som behöver landa och bli tankade med vatten. Det är myndigheten som avgör vilken hjälp som behövs. Det vi gör nu är att vi tar höjd för att det här kan bli långvarigt, vi kan få nya bränder och då ska vi se till att ännu fler länder kan bidra.

Vilka länder kan man tänka sig ta hjälp av?

– De länder vi vet har hört av sig är exempelvis Turkiet och Ukraina. De ingår i partnerskap för fred. Nu har myndigheten möjlighet att begära hjälp därifrån.

Kristersson: ”Nästa steg är fullvärdigt Natomedlemskap”

De länder som ingår i Partnerskap för fred är Natos medlemsländer, och Natos partnerländer. Stefan Löfvens utspel välkomnas av oppositionsledaren Ulf Kristersson (M)

– Jag tycker det är bra att vi tar hjälp utifrån men vi måste på längre sikt bygga upp egen kapacitet också. Men att Natoländer hjälper till är bra, säger Ulf Kristersson.

– Vi har ett nära samarbete med Nato och vi tycker det är naturliga nästa steget är att Sverige blir fullvärdig Natomedlem.

Löfven: ”JAS-bomben fungerar”

Bränderna har plågat Sverige i över en vecka och redan innan det blev som mest allvarligt brann det på flera håll. Eftersom bränderna har varit extremt svårsläckta har det prövats flera okonventionella metoder – som bland annat när Försvarsmakten under onsdagen bombade branden i Älvdalen med hjälp av JAS-plan.

– Det visar ju att det fungerar. Dels är Försvarsmakten med i släckningsarbetet och gör enorma insatser, så den kritiken tycker jag är helt obefogad. Vad jag förstår är det rätt effektivt, men det måste räddningsledningen i första hand ta beslut om, säger Stefan Löfven.

Om det blir aktuellt med fler bombningar med stridsflygplan kan statsministern inte svara på.

– Det vet inte jag. Nu gör vi en utvärdering av det här. Sen kan inte den här metoden användas var som helst och hursomhelst, det förstår alla. Det måste göras med försiktighet. Det är myndigheterna som får fatta de besluten om de ser att det behövs.