Polismorden i Belgien klassas som terrorism

TT-AFP TT

Publicerad 2018-05-30

Den man som sköt ihjäl tre personer i östbelgiska Liège misstänks även för mordet på ytterligare en person.

Åklagarna klassar gärningarna som terrorhandlingar. Terrorgruppen IS hävdar att man ligger bakom dåden.

31-åringen var på permission från fängelset när han på tisdagen sköt ihjäl två poliser och en förbipasserande, innan han själv dödades i en eldstrid med polisen.

Han misstänks nu även för att, före dådet i Liège, ha dödat en person i byn On i kommunen Marche-en-Famenne i södra Belgien, uppger Eric Van Der Sypt, talesperson för de federala åklagarna.

Stal polisernas vapen

– De exakta omständigheterna kring det brottet är föremål för en separat utredning, säger han.

Gärningarna i Liège betraktas som "terroristmord" och "försök till terorristmord", med hänvisning till att gärningsmannen även skottskadade fyra poliser, fortsätter Eric Van Der Sypt.

Bedömningen baseras bland annat på att 31-åringen attackerade poliserna med kniv och därefter stal deras vapen – ett tillvägagångssätt som åklagarna menar liknar det som IS uppmanar sina anhängare att använda vid attacker i Europa. De hänvisar också till att 31-åringen ska ha ropat "Allahu Akbar" i samband med dådet, samt att han varit i kontakt med "radikaliserade personer".

"Extremt våldsam"

På onsdagen meddelade terrorgruppen IS via en av sina propagandakanaler att det var en av organisationens "soldater" som hade utfört morden.

De två dödade poliserna var 45 respektive 53 år, och det tredje offret i Liège en 22-årig man som sköts ihjäl i sin bil.

Gärningsmannen var välkänd av polisen för bland annat stölder, skadegörelse och narkotikahandel. Han har beskrivits som "extremt våldsam" och "instabil". Trots det har han tidigare getts flera kortare permissioner, enligt Belgiens justitieminister Koen Geens.