Hårda kritiken från S: ”Det här måste upphöra”

Publicerad 2018-05-18

Nya Karolinskas intensivakut tar emot få patienter och står ofta tom.

Ett fatalt misslyckande för landstingsmoderaterna i Stockholm, anser oppositionens Erika Ullberg (S).

– Det är totalt oansvarigt att låta detta pågå samtidigt som andra akuter går på knäna, säger hon.

Kritiken är skarp från Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting efter Aftonbladets rapportering om Nya Karolinskas tomma intensivakut.

– Kompetenta medarbetare ska inte sitta och rulla tummarna, det är ett fatalt misslyckande av landstingsmoderaterna, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd Stockholms läns landsting

– Andra akutmottagningar går på knäna och väntetiderna ökar. Då måste det här upphöra och vårdens resurser användas på ett bättre sätt.

”Måste bredda uppdraget”

Socialdemokraterna anser att man bör se över uppdraget som Nya Karolinskas intensivakut nu har så de kan ta emot fler patienter, inte bara de mest kritiskt sjuka.

– Det är väldigt smalt som det är just nu. Det är teoretiskt och motsvarar inte sjukvårdens behov, säger Erika Ullberg.

Ett politiskt ansvar

Då det bara gått drygt två veckor sedan NKS:s intensivakut öppnade anser den styrande alliansen i Stockholms läns landsting att det ännu inte går att dra några stora slutsatser.

Men Erika Ullberg håller inte med.

– Jag tror man måste bygga ut den nära vården, vårdcentralerna i första hand. Sedan måste man lyfta besparingskraven från de andra akutsjukhusen, säger hon.

– Personalen tar stryk och det är patienterna som betalar priset.

Besparingskravet på de andra akutsjukhusen i Stockholm för 2018 är på sammanlagt 365 miljoner kronor. Detta samtidigt som de också ska ta emot fler akutpatienter.