EU tar strid mot plast – vill förbjuda sugrör och bestick

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-05-28

Miljöminister Karolina Skog (MP) är nöjd med EU-kommissionens förslag om engångsplast. Arkivfoto.

Sugrör, bestick och andra engångsvaror i plast ska få det rejält mycket tuffare i EU, enligt nya förslag från EU-kommissionen.

– Jättebra, säger miljöministern.

"Plast kan vara fantastiskt – men vi måste använda det mer ansvarsfullt. Engångsplast är inte smart varken ekonomiskt eller miljömässigt och dagens förslag kommer att hjälpa företag och konsumenter att röra sig mot hållbara alternativ", säger EU:s jobb- och tillväxtskommissionär Jyrki Katainen i ett pressmeddelande.

Samtidigt presenteras en rad åtgärder som är till för att rejält minska mängden plast i framför allt havet. Kommissionen skjuter in sig på de tio varor som utgör den största delen av plastskräpet i havet.

Bort från hyllorna

– I praktiken kommer det här att innebära att ni inte längre kommer att se bomullstoppar i engångsplast på hyllorna i era affärer, utan i stället sådana som gjorts i mer miljövänligt material. Och det samma gäller för sugrör, drinkpinnar, ballongpinnar, bestick och tallrikar, säger kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

– De här produkterna kommer inte att försvinna, utan bara göras i annat material. Ni kommer fortfarande att kunna gå på picknick, röra i era drinkar eller peta er i öronen – eller vad ni nu gör med bomullstopparna, säger Timmermans.

Samtidigt åläggs EU-länderna att ta fram nationella program för att minska antalet matförpackningar och muggar i plast. Och år 2025 måste medlemsländerna samla in minst 90 procent av alla engångsflaskor i plast.

För att få bukt med den nedskräpning som sker via fiskeutrustning i plast – 27 procent av allt skräp på stränderna, enligt kommissionens beräkningar – ska dessutom producenterna åläggas att stå för kostnaderna för bland annat soptransporter och återvinning.

Nöjd minister

Miljöminister Karolina Skog (MP) är nöjd.

– Jag tycker att detta är ett bra första steg. Det är konkret och riktar sig in på typer av plast som verkligen leder till nedskräpning. Vi tycker verkligen att det är bra att fiskeredskap finns med. Det är en fråga som Sverige har lyft länge, säger Skog i telefon till TT.

Kommissionens förslag ska nu diskuteras i sedvanlig ordning av EU-länderna och EU-parlamentet. Och Frans Timmermans hoppas på snabba beslut, redan i tid till nästa års EU-val.

– Det här är de mest ambitiösa och heltäckande lagförslaget i världen mot nedskräpning i havet. Vad jag hoppas på är ett "race till toppen". Jag ber alla som säger att "EU är för långsamt" att ansluta sig till den här kampen: låt oss se vem som kan göra det här bäst, säger Timmermans i Bryssel.

Sverige tävlar gärna

Den kampen är Sverige gärna med i.

– Det är jättebra att vi tävlar mellan länderna och jag är helt övertygad om att vi i Sverige ska vara med i toppen, både vad det gäller att ta fram kunskap och sedan agera på kunskapen, säger Karolina Skog.

– Vi jobbar väldigt aktivt i frågorna kring plast. Vi har tillsatt en utredning om bara plast, som handlar om bland annat de här frågorna och hur vi hittar bästa styrmedel för att få ner användning av plast som man inte behöver använda och hur vi hittar riktigt bra ersättare när det är relevant, säger miljöministern.