Kina ställer ultimatum i Tibet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-15

Kräver att demonstranter överlämnar sig till polisen

Våldsamma upplopp En tibetansk munk deltar i en ljusaktion i den indiska staden Siliguri, till stöd för protesterna i Tibet i helgen. Till höger bilder från fredagens våldsamma upploppei Lhasa , som som uppges ha kräv flera demonstranters liv.

– Jag såg en massa människor som var skadade i huvudet, jag såg blod och ambulanser och stridsvagnar och poliser överallt.

Danskan Bente Walle är skakad efter att ha bevittnat kravaller och bränder i Tibets huvudstad Lhasa.

– Jag var mycket nära det hela när det började. Jag hörde inga skott men jag såg en massa eldar och alla sprang. Min guide sade till mig: ”Vi måste springa”. Någon tog in oss i sitt hus och stängde dörren.

Sedan tog det en och en halv timme för 58-åriga Bente Walle att ta sig till härbärget. Guiden hjälpte henne dit.

Våldet verkar ofta vara riktat mot kinesiska företag. Tibetanerna binder vita bönesjalar på sina dörrar och bilar i hopp om att våldsverkarna inte ska förstöra deras egendom, berättade Walle efter att ha flugit ut ur Tibet. Lhasa var då en spökstad.

På lördagen såg vittnen mängder av soldater och pansarfordon på Lhasas gator. Kina kräver att demonstranterna ska överlämna sig till myndigheterna senast på måndag kväll.

Slet bort galler

Kinas tv visade bilder av människor som satte eld på byggnader och Kina lade skulden för tio människors död på demonstranterna. Av bilderna framgick bland annat hur demonstranter slet bort galler från Bank of Chinas fasad.

Tibets exilregering vädjade på lördagen till FN att snabbt skicka representanter till Tibet för att utreda kränkningar av mänskliga rättigheter. Enligt uppgifter till exilregeringen i Dharamsala i Indien hade 30 dödsoffer bekräftats. Summan byggde på samtal från tibetaner till omvärlden – men enligt obekräftade uppgifter kan dödstalet närma sig hundra.

Oppositionsgrupper rapporterade också om nya munkdemonstrationer i Kina, i nordvästprovinsen Gansu som inte gränsar till Tibet.

Turister stoppas

Researrangörer uppgav att utländska turister inte längre får resa in i Tibet.

Svenskarna Christoffer Classon och Johanna Olofsson var i fredags kväll kvar på ett hotell i Lhasa. De satt på en hamburgerbar när pansarfordon och lastbilar med militär rullade in vid lunchtid. De begav sig då till hotellet.

– Demonstranterna förstörde allt de kunde hitta och människor slogs med varandra. Några blev rejält slagna av andra som hade järnrör, sade Classon till Norrköpings Tidningar.

– En del personer hade brandbomber och sex eller sju hus på vår gata brann. Huset mitt emot hotellet brann ner till grunden. Huset vägg i vägg brann också.

Cyberkrig

Kina anklagar tibetanernas ledare Dalai lama för att ha iscensatt upploppet. Laman väntas uttala sig för medierna under söndagen.

Kinesiska bloggare är starkt kritiska mot tibetaner och mot väst, rapporterar Reuters. På lördagen fanns mängder av arga inlägg på internet.

”Västerlänningar tror att de vet allt om Kina. De talar om för oss att det ena eller det andra eller det tredje är dåligt”, skrev en bloggare. Han anförde historiska skäl till att Tibet ska vara en del av Kina.

”De flesta utlänningar har hjärntvättats när det gäller den här frågan”, sade en annan.

Säkerhetsstyrkor ska också ha skjutit tårgas mot demonstranter vid klostret Labrang i staden Xiahe, som har ett av de största buddhisttemplen utanför Tibet.

Följ ämnen i artikeln