Biologiska museet i lågor

Uppdaterad 2023-11-07 | Publicerad 2008-07-05

Misstänkt mordbrand på Djurgården – polisen har inlett förundersökning om brott

Museet är ett av landets mest unika och elden tros vara anlagd.

Nu har polisen inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand i det mer än 100 år gamla trähuset.

Hur mycket som förstörts i branden är fortfarande oklart.

BIOLOGISKA MUSEET. Huset invigdes 1893 och är byggt helt i trä, med en mängd vackra och nationalromantiska detaljer, bland annat runt portalens trärelief.

Branden upptäcktes vid 20.40 på lördagskvällen av vittnen som såg hur det kom rök från en yttervägg i den unika gamla träbyggnaden vid Hazeliusporten på Djurgården.

– Brandkåren har mycket svårt att ta sig in fastigheten för att släcka. Den är ju gediget byggd och de jobbar med yxor och motorsåg just nu, säger ett ögonvittne på plats vid 21-tiden.

En dryg halvtimme senare var elden under kontroll och i praktiken släckt.

50-tal brandmän

Stockholms brandförsvar skickade direkt ett 50-tal brandmän för att så snabbt som möjligt få kontroll över elden och rädda muséet och de unika samlingarna. En storbrand i en skola i söderförorten Orminge tidigare under lördagen tog mycket energi och man valde att direkt kalla på förstärkning. Totalt fanns ett tiotal enheter på plats, från bland annat Östermalm, Kungsholmen, Täby, Lidingö och Johannes.

– Ibland har man tur. Vi drog mycket folk i första läget och det var nog helt rätt här, säger stabschefen Roger Steffen, stabschef vid Storstockholms räddningscentral i Täby.

– Nu håller vi på och ventilerar ut röken. Man jobbar inuti huset nu, sågar upp väggar och försäkrar sig om att det inte kryper iväg glöd någonstans.

Misstänkt mordbrand

Hur branden startade är oklart, men polisen misstänker att elden är anlagd.

Värsta skadorna finns i ytterpanelen och man har tagit flera föremål i beslag på platsen, bland annat ölburkar med fingeravtryck som ska säkras.

– Vi har inlett en förundersökning om mordbrand. Platsen kommer att spärras av och det kommer att genomföras en kriminalteknisk undersökning så snart som möjligt, eventuellt redan i kväll, säger Mikael Gustavsson, befäl vid Stockholmspolisens ledningskommunikationscentral.

K-märkt

Biologiska museet är ett av de mer unika husen i landet och är sedan länge k-märkt.

Det byggdes i slutet av 1800-talet och invigdes med stor pompa och nationalromantisk yra i november 1893, parallellt med friluftsmuseet Skansen ett par stenkast därifrån.

Inne i museet finns stora naturmålningar i dioramateknik, utförda av blan annat konstnären Bruno Liljefors.

Följ ämnen i artikeln