Stefan, 44, upptäckte prostatacancern av en slump

Uppdaterad 2016-12-01 | Publicerad 2016-11-29

Trebarnspappan Stefan Holmberg, 44, befann sig mitt i livet när han fick beskedet att han hade prostatacancer.

Det fick honom att fundera över sin egen dödlighet.

– Man är ju inte pappa Stålmannen längre, säger han.

Hans cancer upptäcktes av en slump. Det var för två år sedan som Stefan började känna sig oförklarligt trött.

– Jag gick ganska länge och kände mig hängig. Man hittar anledningar och tänker att ”alla känner sig väl trötta”, säger Stefan Holmberg.

Till slut gjorde han en hälsokontroll på en privat klinik. Han fick själv fick fylla i vilka prover som skulle tas. Han kryssade i allt.

– Det var bara världens tur att jag råkade kryssa i en ruta som sa PSA. Jag visste inte vad det var, hade aldrig hört talas om det.

Det lilla krysset kom att bli hans räddning.

Valde operation före strålning

Blodproverna visade inte bara på vitaminbrist, utan även på ett förhöjt PSA-värde strax över gränsvärdet på tre. Då var Stefan 42 år.

Under ett års tid gick han på PSA-kontroller tills värdet stigit till över fyra. Då togs vävnadsprover. Det var i våras, i maj. Proverna visade att han hade prostatacancer.

Stefan valde, på läkarnas inrådan, operation framför strålning. Han ville inte vänta, utan ringde runt och fick en återbudstid på Karolinska universitetssjukhuset. I september opererades cancern bort.

I november var han på återbesök.

– Då var mitt PSA-värde noll, säger han.

Vad kände du efter beskedet?

– Jag var så lättad efteråt, helt underbart, säger Stefan.

Operationen har dock gett oönskade men vanliga biverkningar.

– I stor sett alla som opereras drabbas ju av inkontinens och impotens. Inkontinensen är under kontroll, sedan går det åt rätt håll med det andra också. Läkaren var väldigt säker på att jag skulle bli helt återställd.

Före cancern brukade Stefan löpträna sex gånger i veckan, en mil.

– Jag är snudd på manisk med min träning, så är det, säger han och skrattar.

Han har nyligen återupptagit löpningen, men halverat sträckan liksom antalet löppass, eftersom han får ont i bukmuskulaturen.

Stefan Holmberg bor i ett hus i Saltsjö-Boo i Nacka tillsammans med hustrun Kerstin, deras två döttrar, 14 och 16 år, och en 8-årig son. Han driver ett eget företag som datakonsult.

Före cancern brukade Stefan löpträna sex gånger i veckan.

”Så overkligt”

Det är först nu som det börjat sjunka in att han haft en livshotande sjukdom.

– Det är lite märkligt, men jag mådde inte speciellt dåligt i början. Det var så himla overkligt, så abstrakt. Jag fattade ju inte, kunde inte förstå vad som skulle hända, säger Stefan.

Han mår psykiskt sämre nu, än han gjorde före operationen. På nätterna kommer tankarna och oron och han sover dåligt. Dagtid tar vardagsbestyren över.

Smärtorna är en påtaglig påminnelse och underlättar för honom att förstå vad som hänt. Sjukdomen har även väckt existentiella funderingar.

– Man förstår ju på ett annat sätt nu att man inte är odödlig.

Så är det barnen. Att de finns ger både tröst och perspektiv, men även anledning till oro inför den egna överlevnaden.

– Det kan det vara otroligt jobbigt att vara i den här situationen. Man är ju inte pappa Stålmannen längre. Jag vill ju inte att barnen ska behöva växa upp utan mig. De tankarna, de är jättejobbiga, säger Stefan.

”Det kan det vara otroligt jobbigt att vara i den här situationen. Man är ju inte pappa Stålmannen längre. Jag vill ju inte att barnen ska behöva växa upp utan mig. De tankarna, de är jättejobbiga” säger Stefan.

Är tacksam

Prostatacancer förknippas främst med äldre män. Den vanligaste åldern för diagnos är 65-69 år. Men även om det är extremt sällsynt, så händer det att mycket unga män, som Stefan, insjuknar. 2014 drabbades 13 män under 45 år, varav en yngre än 40.

För Stefan Holmberg var det avgörande att cancern upptäcktes tidigt, eftersom den var aggressiv.

– Det var två urologer som sa att ”hade du kommit in när du var 50 så hade det varit kört”.

Trots cancern känner Stefan ingen bitterhet, utan talar om tur.

– Jag är ju så tacksam, snacka om att vinna på lotteri. Jag tackar min lyckliga stjärna och känner även tacksamhet över den vård jag fått, säger han.

Själv vill han berätta för att öka medvetenheten kring prostatacancer.

– Sjukdomen kan drabba vem som helst. Det finns inga ursäkter för att inte ta PSA-provet, för det är ett jätteenkelt blodprov som bara tar några minuter, säger Stefan Holmberg.

Mustaschkampen

  Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet i samarbete med 26 lokala prostatacancerföreningar.

  Syftet är att samla in pengar till forskning kring prostatacancer, bilda opinion och sprida kunskap om sjukdomen samt förbättra mäns hälsa och livkvalitet. 

Så här kan du bidra:

  Sätt in ditt bidrag på PG 900101-7 eller på BG 900-1017

  Swisha till 9001017

  SMS:a Blått100 till 729 29 för att skänka 100 kronor.

Källa: www.mustaschkampen.eu