Kritik mot narkolepsiersättning

Publicerad 2016-05-12

Riksdagen har antagit en ny lag som garanterar ersättning till dem som fått narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensa.

De drabbade ska kunna få upp till tio miljoner kronor – men kritiker anser att summan är för liten.

– Det här ska täcka ett inkomstbortfall under hela livet, säger Margareta Eriksson på Narkolepsiföreningen.

Under torsdagseftermiddagen har riksdagen antagit en ny lag som garanterar ersättning till personer som fått narkolepsi till följd av vaccinering mot svininfluensa 2009 och 2010.

Enligt förslaget ska maximalt tio miljoner kronor betalas ut per person. Eftersom det finns ett tak för hur mycket en person kan få ut innebär inte pengarna någon verklig ersättning för en förlorad inkomst, menar Narkolepsiföreningen.

Tappar i värde

Enligt en uträkning föreningen låtit revisionsbyrån PWC göra kommer värdet av ersättningen urholkas, då livräntan kommer fastställas först om 15–20 år. En person som drabbades som spädbarn och som är oförmögen att arbeta skulle enligt beräkningen förlora inkomster om 20 miljoner kronor, men bara få ersättning för tio miljoner kronor.

– Vissa är väldigt unga och det kan ta 20 år innan de får någon ersättning. Då har de 10 miljonerna tappat i värde. Det kommer inte att räcka till och nå upp till nivån för en vanlig inkomst, säger Narkolepsiföreningens ordförande Margareta Eriksson till TT före dagens beslut.

Efter att lagen klubbats träffade Aftonbladet Margareta Eriksson i riksdagen.

– Vi är positiva till att det blir en lag, men det finns ett tak i den här ersättningen som vi motsätter oss. Pengarna kommer helt enkelt inte att räcka till dem som är svårast drabbade och till dem som är unga.

Hon säger att vissa av de drabbade sannolikt aldrig kommer att kunna arbeta.

– Narkolepsi ser väldigt olika ut för olika individer, men vissa i den här gruppen kommer troligen inte att kunna arbeta. Då ska det här täcka ett inkomstbortfall under hela livet.

– 10 miljoner kan låta som väldigt mycket pengar, och det är det om man tar det som en klumpsumma, men det här ska räcka i en hel livstid som ersättning för inkomstbortfall. Slår man ut det här under en hel livstid så räcker inte pengarna.

Nya anmälningar

Hur många som kommer att få ersättning är ännu inte klart eftersom det fortfarande kommer in nya anmälningar om narkolepsiskador till följd av pandemivaccineringen efter svininfluensan 2009.

– Vi får in tre, fyra, fem ansökningar per månad, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen, till Ekot.

Totalt har det kommit in 475 ansökningar om ersättning. 311 av dem har bifallits.