Elever sjunger gratis med Triple & Touch - föräldrarna måste betala

Publicerad 2016-09-14

Eleverna i Mariestads skolor sjunger gratis för en privat stiftelse som bland annat Triple & Touch står bakom.

Körträningen sker på lektionstid.

Men om föräldrarna vill lyssna får de punga ut med 225 kronor per person.

Det är den privata välgörenhetsstiftelsen Star for Life som utarbetat konceptet där de kommunala skolorna tillhandahåller elever till konserter som ska dra in pengar.

Körträningen sker på de ordinarie musiklektionerna och är alltså obligatorisk.

Träningen kulminerar i en konsert med Triple & Touch, som också står bakom Star for Life tillsammans med miljardären Dan Olofsson.

– Mina två pojkar i årskurs 6 och årskurs 8 är i extas över det här och jag blev jätteglad när de kom hem med sina kompendium och var engagerade i något, säger Marie Särdqvist.

Men trots att barnen övar på lektionstid och eleverna inte får någon ersättning måste föräldrar och syskon som vill lyssna på resultatet betala dryga entréer.

– Om jag, min gubbe och ett syskon ska gå för att lyssna på våra barn kostar det 700 kronor med rabatt. Det är mycket pengar. Vad ska vi göra? Låta dem sjunga utan att familjen är där eller dra in på maten en vecka?

”Inte mycket på krogen”

Roger Härkenvåg är utredare på skolförvaltningen i Mariestads kommun.

– Kommunen får hit det här arrangemanget helt kostnadsfritt, det är bara lite transportkostnader för oss. Det är en välgörenhetsstiftelse som samlar in pengar till välgörande ändamål.

Hur tror du att det upplevs för föräldrar som känner sig tvungna att betala rätt mycket pengar för att lyssna på sitt barn som tränat på skoltid – det är ju inte en fritidsaktivitet som man valt själv?

– 200 kronor är inte mycket när man går ut på krogen, säger Roger Härkenvåg.

– Det är ju frivilligt. Det är ingen som tvingar föräldrar att lyssna. Elever i årskurs 6 och 8 klarar att själva gå till idrottshallen och sjunga.

”Föräldrarna har inte samma rätt”

För några år sedan debatterades ofoget med dolda avgifter i skolorna flitigt. Skolinspektionen tog fram information om hur de bedömer regelbrott.

– Skollagen ger alla elever rätt till en avgiftsfri utbildning, men ger inte föräldrarna samma rätt. Skolinspektionen har inte utrett eller på annat sätt tagit ställning till frågan om biljettkostnader för föräldrar. När vi bedömer om en huvudman har följt skollagen om en avgiftsfri utbildning för eleverna väger vi in en rad omständigheter, till exempel om en aktivitet utgör en del av utbildningen och om en avgift eller ett bidrag är frivilligt, säger Johanna Gokall som är jurist på Skolinspektionen.

Överskott på 700 000

Star for Life har tidigare gjort en liknande konsertturné i landet.

På sin hemsida skriver de att 9 000 elever ställde upp i körerna och att turnén lockade en publik på 25 000, det vill säga knappt tre personer per elev. Överskottet blev 700 000 kronor.

Ken Wennerholm från Triple & Touch är musikansvarig inom stiftelsen.

– Vi bjuder kommunerna på hela paketet med ljus och ljud och samlar 100-tals ungdomar som får vara med i en professionell produktion. Vi måste gå runt och ta ett biljettpris som täcker våra kostnader, säger Ken Wennerholm.

Kommunerna tycks uppfatta det som att ni samlar in pengar till välgörande ändamål?

– Absolut, det är huvudsyftet. Vi försöker få in så mycket pengar som möjligt.

Hur många i publiken utgörs av de anhöriga till eleverna?

– Förvånansvärt få, vi ligger på för att de ska säga till föräldrarna. Men i snitt är det kanske halva publiken.

Så utan eleverna skulle ni bara ha hälften så stor publik?

– Det är svårt att säga. Vi skulle kanske få annonsera på ett annat sätt då.

Vad säger du om att föräldrar tycker att det blir väldigt kostsamt att lyssna på sitt barn?

– Även om det svider lite i plånboken så brukar man inte ångra sig, säger Ken Wennerholm.