Tjetjensk separatistledare död

Publicerad 2014-03-18

Doku Umarov.

Rysslands mest efterspanade man – tjetjenske islamistledaren Doku Umarov – uppges vara död.

"Doku Umarov gav 20 år av sitt liv till jihad. Hans arbetsförmåga, mjukhet och uthållighet fyllde otaliga av hans kämpar med både kärlek och respekt för honom", hette det i ett uttalande på islamistsajten Kavkaz Center under tisdagen.

Någon dödsorsak för 50-åringen, som lett kampen för ett eget emirat i de ryska delarna av Kaukasusbergen sedan 2006, angavs inte. Däremot framträdde en efterträdare vid namn Ali Abu Muchammad.

– Jag måste berätta att vår bror Doku har lämnat den här världen, sade han på både ryska och tjetjenska, filmad med vapen vid sidan, sittandes i en slänt framför en svart-vit islamistflagga.

Umarov deltog i det första tjetjenska kriget 1994–96 och blev därefter utsedd till ordförande i det lokala tjetjenska säkerhetsrådet under dåvarande presidenten Aslan Maschadov. När det andra tjetjenska kriget utbröt i september 1999 blev han återigen en av separatiststyrkornas främsta ledare. 2006 övertog han presidentposten då Abdulchalim Sadulajev dött i strid. Ytterligare ett år senare utropade han sig till "emir" då de allt mer undanträngda tjetjenerna övergick till att kämpa för ett eget emirat snarare än ett fritt Tjetjenien.

Ryska myndigheter hade på tisdagskvällen ännu inte bekräftat uppgifterna.

TT