Trumps förslag: En mur mot större säkerhet för asylsökanden

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

President Donald Trump höll i kväll ett tal om nedstängningen i USA.

Trump förde fram ett förslag till sina politiska motståndare för att häva nedstängningen av den federala statsapparaten.

Pengar till en mur mot att en utökad säkerhet för asylsökanden redan på plats i USA.

Donald Trump höll i kväll ett tal riktat till sina politiska motståndare för att försöka avsluta nedstängningen av den federala statsapparaten som nu pågått i 29 dagar.

Presidenten lade fram en kompromiss om migrationspolitiken.

Han sa att han är villig att genomföra förändringar i migrationspolitiken mot att han får 5,7 miljarder dollar för att bygga en mur mot Mexiko.

Kompromissen

Presidenten uppgav att han var beredd att förlänga tiden med tre år för asylsökande personer. Dels för de omkring 740 000 personer som kommit olagligt till USA som underåriga (”Dreamers”) och dels de som nu har temporär flyktingstatus (”Tps - Temporary protected status”).

Foto: Alex Brandon / TT
Donald Trump under lördagens tal.

Men förslaget togs inte emot av Demokraterna med hurrarop. New York Times rapporterar att flera toppolitiker från Demokraterna, såväl i senaten som i representanthuset, uppgav att de inte kommer att anta ett sådant förslag.

”Sunt förnuft”

Många uppger att de, liksom tidigare, inte kommer att förhandla med Trump förrän statsapparaten har öppnats igen.

Trump kallade själv förslaget för ”en kompromiss byggd på sunt förnuft”.

Den demokratiske senatorn Chuck Schumer kommenterade president Trumps förslag i efterhand.

– Det var presidenten som på egen hand tog bort skyddet för DACA och TPS från början. Ett erbjudande om att återigen införa lite av skyddet i utbyte mot muren är ingen kompromiss, snarare ett gisslantagande, sa senatorn enligt BNL News.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

AB Voice