Ströp sin flickvän – döms till 16 års fängelse

Publicerad 2012-04-13

Den dömda mannen och hans advokat.

Den 52-årige mannen ströp sin flickvän till döds inför dottern.

I dag dömdes han till 16 års fängelse för mordet.

Tingsrätten tror inte på hans förklaring till brottet.

Dagen efter mordet, den 30 september förra året, skulle den 25-åriga flickvännen flytta med sin ettåriga dotter till en egen lägenhet. Det hade hon berättat för sin sambo.

Parets relation kantades av bråk och mannen hade ett stort kontrollbehov, har anhöriga berättat.

Polisens utredning visar att situationen blev hotfull i lägenheten.

Både flickvännen och mannens tonårsdotter sms:ade kvinnans bror, som blev orolig och satte sig i bilen tillsammans med deras mamma för att åka till lägenheten. Under tiden blev de allt mer oroliga och larmade han polisen.

Grannen hörde skrik

En granne har berättat att hon hörde kvinnan skrika "sluta, sluta".

När kvinnans bror och mamma kom fram var polisen redan där. Kvinnan låg livlös på golvet i vardagsrummet.

Enligt åklagaren blev mannens 18-åriga dotter vittne till hur pappan ströp flickvännen till döds. I samma rum befann sig även kvinnans ettåriga dotter.

Ville inte vittna

Enligt kvinnans bror såg dottern sin pappa sitta gränsle över den 25-åriga flickvännen, han hade händerna runt hennes hals.

Hon försökte få pappan att sluta och sms:ade brodern. Under rättegången i Ystad tingsrätt valde dottern att inte vittna mot sin pappa.

När ambulansen kom till lägenheten var kvinnan medvetslös, tre dagar senare dödförklarades hon på sjukhuset.

Mannen nekar

Den 52-åriga pappan har lämnat en annan förklaring. Under rättegången sa han att någon ringde på dörren till lägenheten och att flickvännen gick för att öppna. I samma stund "tuppade han av" och minns därför ingenting av händelsen. När polisen kom satt han på balkongen och rökte.

Men tingsrätten tror inte på mannens berättelse om att det skulle finnas en annan gärningsman. I stället ser rätten allvarligt på brottet som kännetecknas av ett utdraget lidande och likgiltighet och som har begåtts i närvaro av barnen.

Därför döms mannen till 16 års fängelse.