Olyckskaos i snösmockan

Uppdaterad 2019-01-28 | Publicerad 2019-01-27

Larm efter larm efter larm.

Stora mängder snö faller över Sverige och olyckorna duggar tätt.

SMHI klass 1-varnar och Trafikverket har gått upp i beredskapsnivå.

Vid 20.24 på söndagskvällen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till riksväg 50, söder om Brändåsen i Närke.

På platsen hade en lastbil med släp kört in i vajerräcket och vikt sig över det.

– Det läcker även lite diesel från lastbilen som vi håller på att hantera. Föraren ska ha klarat sig utan skador, så vitt jag vet, säger Magnus Djursvik, inre befäl vid Nerikes brandkår, till NA.

Vid 21.25 var det totalstopp i norrgående riktning och Magnus Djursvik trodde då att arbetet skulle ta fyra till fem timmar till.

CNP
Live

Låg tvärs över vägen

Är det något man kan konstatera så är det att söndagen har varit en tung dag för lastbilarna.

Vid 20.45 frontalkrockade två på E4 strax norr om Harmånger i Nordanstigs kommun. En av lastbilarna stod strax efter olyckan tvärs över vägen, den andra låg i diket och arbetet beräknades pågå fram till klockan 23.

E6 i Bohuslän har också berörts kraftigt.

Tidigare under dagen, vid 14.46, backade en förare med sitt fordon i upp till två kilometer i höjd med Torp i Uddevalla.

– Han har kört i väggrenen bakåt, men det är ju förenat med livsfara med tanke på den begränsade sikten och det rådande väglaget, sa Christer Fuxborg vid polisen tidigare till Aftonbladet.

Senare berättade vakthavande Johan Ljung att lastbilarna hade svårt att ta sig upp för uppförsbackarna på E6.

– Det snöar rätt rejält och det finns stråk där det bildas snökanoner vid havet, sa han.

Även E20 mellan Östergården och Vara påverkades under kvällen när en lastbil välte.

Inga riktigt allvarliga skador har vid 23-tiden rapporterats.

SMHI klass 1-varnar

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för snöfall på många håll i landet: Blekinge, Kalmar, Jönköping, Västra Götaland och Värmland

Under de närmsta 24 timmarna väntas kraftig snö vräka ner över främst två områden och Trafikverket har gått upp i beredskapsnivå.

Tung snö

Ett djupt lågtryck från Nordsjön orsakar mycket nederbörd och mildare luft över Götaland. I de sydöstra delarna av Götaland beräknas uppemot 20 centimeter tung och blöt snö falla. Längst i söder kan snön övergå till regn.

– När snön är blöt efter inslag av regn så kan den bli tung, sa Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca, tidigare till Aftonbladet.

Även mild luft drar in över Skåne, Hallands län och de västra delarna. Det leder till att temperaturen kan skifta mellan plus- och minusgrader – och orsaka besvärligt väglag.

– De platser i södra Götaland där det är barmark, alltså ingen snö på vägen, och minusgrader på ytan så kan det bli halt vid regn.

Drar österut

Området kring Vänern väntas få 10–20 centimeter nysnö och vindarna från sjön kan orsaka besvärliga snödrev.

Under söndagen har nederbördsområdet också dragit sig uppåt i landet och det är här för att stanna.

– Till i morgon så sträcker sig snöområdet till Jämtand och norra Götaland, och i de södra delarna av Götaland kommer det vara mer regnblandat snö. Temperaturen kommer att ligga mellan noll grader till ett plus.

Följ ämnen i artikeln