FN-chefens larm: ”Vi förlorar kampen mot klimatförändringarna”

Publicerad 2019-01-24

FN-chefen António Guterres slog larm när han talade inför det Världsekonomiska forumet WEF i Davos under torsdagen.

– Klimatförändringar är vår tids viktigaste fråga. Vi håller på att förlora kampen, sa FN:s generalsekreterare till den samlade makteliten.

Klimatfrågan har varit en av huvudfrågorna på det årliga Världsekonomiska forumet i Davos, Schweiz, där politiker och andra makthavare samlas för 49:e året i rad.

Bland annat har den globala riskrapporten, som görs inför WEF varje år, slagit fast att det politiska landskapet i världen gjort det allt svårare för politikerna att agera gemensamt mot globala utmaningar som klimatförändringarna.

FN:s generalsekreterare António Guterres.

Särskilt som USA dragit sig ur Parisavtalet, som handlar om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, och Brasiliens nya president Jair Bolsonaro hotar om liknande åtgärder.

”Vår tids viktigaste fråga”

Det fick FN:s generalsekreterare António Guterres att ryta till i sitt tal inför församlingen under torsdagen:

– Klimatförändringar är vår tids viktigaste fråga. Vi håller på att förlora kampen, sa FN-chefen enligt nyhetsbyrån AFP.

Han fortsatte:

– Det är absolut nödvändigt att vi vänder trenden.

Guterres betonade att det som beslutades i Paris 2015 inte räcker.

Vädjade om ekonomiskt stöd

Något som också FN:s klimatpanel IPCC varnade för i höstas. Redan nu är uppvärmningen på jorden cirka 1 grad jämfört med förindustriell tid. IPCC konstaterade i sin rapport att vi bara har 10 år på oss att halvera koldioxidutsläppen, och att det kan bli allvarliga konsekvenser för planetens framtid om uppvärmningen blir 2 grader i stället för 1,5.

– Om vi skulle genomföra det vi enades om i Paris, skulle den globala temperaturen öka mer än tre grader, sa Guterres i sitt tal.

– Därför är det absolut nödvändigt att länderna enas om ännu starkare åtgärder.

Han vädjade bland annat om ekonomiskt stöd till fattigare länder som ställer om till ett mer hållbart klimat.

– Vi behöver politisk vilja och vi behöver regeringar som förstår att det här är den absolut viktigaste frågan i vår tid.