President Trump har två ansikten

President Trump pratade väldigt mycket om samarbete med demokraterna.
Men han vill bara samarbeta för att han numera är tvungen. Och det ska ske på hans villkor.
Muren mot Mexiko ska byggas trots att demokraterna vägrar.

Donald Trump har åtminstone två ansikten. Det ena brukar han visa när han håller sina kampanjmöten runtom i landet. Då lämnar han ofta manus och "frilansar". Han blir rolig och underhållande men också elak och konfrontatorisk. Det är alltid då de kontroversiella uttalandena kommer.

Hans andra ansikte är det han visade under sitt State of the union-tal. Den nedtonade och resonable Trump som han ger intryck av att vara när han håller sig till manus och läser från telepromtern.

Därför var det ingen överraskning att det inte kom några stora nyheter i talet eller att de värsta rallarsvingarna mot motståndarna uteblev. Ju längre Trump sitter desto mer formas han av omgivningen till att även utåt uppträda på ett mer presidentlikt sätt.

Särskilt vid de tillfällen då det traditionellt är det som förväntas av honom.

Sträckte ut en hand

Det årliga talet om tillståndet i nationen är definitivt ett sådant.

Redan tidigt i talet sträckte Trump ut en hand till demokraterna. Han pratade om kompromisser och om den storhet som USA kan nå om politikerna "börjar styra som en nation och inte som två partier". "Greatness instead of gridlock", utlovade Trump.

Framgångar i stället för handlingsförlamning.

Allt det där lät försonande och bra. Men skälen till att Trump plötsligt blivit så samarbetsvillig är rent egoistiska. Genom att demokraterna sedan årsskiftet har majoriteten i representanthuset så kan han inte få igenom sin politik utan att åtminstone en del av demokraterna röstar för hans lagförslag.

Samtidigt var det väldigt tydligt att när Trump talar om kompromisser så menar han att demokraterna ska omfamna hans politik. Inte tvärtom. Det fanns inga eftergifter till demokraterna i hans tal. 

Tvärtom.

”Partiska utredningar”

Trots att demokraterna kraftigt motsätter sig det slog presidenten fast att han tänker bygga muren mot Mexiko. 

Hans gjorde också ett indirekt utfall mot den utredning som leds av en särskild åklagare som undersöker ifall Trump och hans kampanj samarbetade med Ryssland för att vinna presidentvalet.

"Löjliga partiska utredningar" som presidenten kallade det.

Presidenten kommer att få vänja sig vid att det blir fler av dem under hans kommande två åren med demokraterna i majoritet.

Hans två första år i Vita huset har präglats av total konfrontation med politiska motståndare. I i stort sett allt han gör har Trump ensidigt försökt driva igenom sin politik. Han har också gjort allt i sin makt för att riva ner alla reformer hans företrädare Barack

Obama genomförde, inte minst sjukvårdsreformen som såg till att även USA:s miljontals fattiga fick ett försäkringsskydd. Hans sa upp klimatavtalet som världens länder enades om i Paris. 

Bara för att nämna några saker.

Därför klingar hans plötsliga tal om samarbete väldigt falskt. Det ska framförallt ses i ljuset av att den amerikanska statsapparaten under början av året var stängd under rekordlång tid därför att Trump vägrade godkänna budgeten. Skälet var att han ville pressa demokraterna att anslå runt 50 miljarder kronor för att bygga muren.

Statsapparaten är bara tillfälligt öppen. Om inte demokraterna och republikanerna kan enas inom tio dagar har Trump hotat med att stänga den igen. Därför måste hans tal om samarbete också ses som ett sätt att visa upp en samarbetsvillig fasad för det amerikanska folket. 

Stängs statsapparaten igen kan Trump skylla på demokraterna och säga att han minsann var beredd att komma överens.

Berömde sig själv

Ett framträdande av Donald Trump i kongressens imponerande lokaler vore inte komplett utan en rejäl dos skryt. Trump ägnade mycket tid åt att berömma sig själv för allt han genomfört och inte minst för det goda tillståndet i ekonomin. Han hävdade också att om det inte varit för honom så hade USA nu befunnit sig i ett krig mot Nordkorea. 

Han underlät dock att nämna att det var han själv som piskade upp retoriken mot Kim Jong-un till en explosiv nivå innan han plötsligt ändrade sig, träffade honom och talade om att han älskade diktatorn.

Trump påstod att USA numera vinner igen. Varje dag.

Själv får han svårt att vinna särskilt mycket under de knappa två år som återstår till presidentvalet 2020. Demokraterna kommer inte att vilja samarbeta på hans villkor. Det är mer av konfrontation som väntar.

Följ ämnen i artikeln