”Jobben är fortfarande frågan som ligger i topp”

Publicerad 2014-12-13

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nya Aftonbladet/Sverige tycker

Två politiska frågor som på senare tid ökat i betydelse hos väljarna är ekonomin och invandringen - det visar nya Aftonbladet/Sverige tycker.

Nu kommenterar statsminister Stefan Löfven undersökningen.

– Sysselsättning och jobb är fortfarande frågan som ligger i topp, säger han och pekar på stapeln högst upp.

Under förmiddagen i dag träffade statsminister Stefan Löfven de socialdemokratiska partiledarna och fackförbundsordförandena från Tyskland och Österrike på Bommersviks konferensgård utanför Järna.

Med på mötet var också arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Syftet med sammankomsten var att bana väg för ”en stark politik för rättvisa villkor i hela EU samt att stärka de anställdas fri- och rättigheter på en allt mer rörlig och internationell arbetsmarknad”.

”Nu ser vi vad SD är för parti”

På presskonferensen kommenterade Stefan Löfven den senaste mätningen från Aftonbladet/Sverige tycker. I undersökningen är det tydligt att de två politiska frågor som ökat mest i betydelse i väljarkåren sedan i september är ekonomin och invandringen.

Kvar som viktigaste fråga hos väljarna är emellertid fortfarande jobben och sysselsättningen.

– Du ser själv vilken fråga som ligger i topp, säger Löfven och pekar på diagrammet.

Huruvida de två frågorna som ökat i betydelse hos väljarna kommer att ta större plats i det kommande extravalet jämfört med valrörelsen i september kommenterar statsministern genom att exemplifiera med Sverigedemokraterna - det parti som sänkte regeringens budget.

– De har tagit bort alla dimridåer nu. Nu ser vi vad de är för parti.

Jobben det viktigaste

Stefan Löfven säger att den enda frågan som verkar vara viktig för SD är invandringsfrågan. Han tar två exempel:

– De sa att de brydde sig om pensionärerna men de har röstat mot en sänkning av pensionärsskatten och så vill man ha en folkomröstning om invandringsfrågan i stället. De tyckte det var bra med en höjd ersättning i arbetslöshetsförsäkringen men det har man nu röstat emot och så riktar man in sig på invandringsfrågan i stället.

Statsministern avslutar med att fokusera på den fråga som fortfarande ligger i topp i Aftonbladets undersökning - sysselsättning och jobb.

– För oss är det viktigt med politik som gör skillnad på riktigt för människor och det är jobb. Det är det avgörande. Att se till att ungdomar och unga vuxna kommer i arbete så snabbt som möjligt.

– Och att slåss för jämställdheten.

Följ ämnen i artikeln