Erkände mordet för Missing people-kvinna

Publicerad 2014-07-26

63-åringens försvinnande var olöst i nästan två år.

Då ska en man i 25-årsåldern ha erkänt mordet för en kvinna han fattat tycke för.

Nu berättar hon exklusivt detaljer om sitt möte med den misstänkte mördaren.

– De hade planerat att döda honom tidigare och få det att se ut som en olycka, säger hon till Aftonbladet.

63-åringen försvann spårlöst från sitt hem i Förlösa utanför Kalmar i augusti 2012. Först närmare två år senare kom genombrottet i utredningen då en anhörig i 25-årsåldern ska ha sökt upp en person i Missing people för att erkänna mordet. Förra månaden häktades mannen och en jämnårig kvinna, även hon anhörig till 63-åringen. Aftonbladet kunde också berätta om en ekonomisk fejd mellan de misstänkta och den mördade mannen.

Nu väljer kvinnan från Missing people som ska ha tagit emot erkännandet att tala ut i Aftonbladet.

Redan under tidigare sökningar ska man vid Missing people ha fattat misstankar mot de två anhöriga till 63-åringen, som de tyckte uppträtt underligt och inte velat delta i sökningar.

Kontaktade utredare

Trots det hade de båda anhöriga haft sporadisk kontakt med sökorganisationen. Men tisdagen före midsommar sökte den nu häktade mannen kontakt, berättar kvinnan vid Missing people för Aftonbladet.

– Han skrev ett sms till mig om att han vill prata med mig ensam då han har en sak att berätta, säger hon.

Därefter skickade de sms till varandra och senare under kvällen ringde han upp.

– Vi pratar i över fyra timmar och det var utan tvekan det mest konstiga samtal jag haft i hela mitt liv.

Under samtalet ska mannen ha upprepat att det fanns saker att berätta. Hela samtalet spelades in, berättar kvinnan.

Under onsdagen kontaktade hon därför en utredare vid polisen.

– Då han blev arg och sa att jag inte får hålla på och bedriva förundersökning. Han tyckte ändå att jag skulle ”hålla bollen i rullning”, men bara svara på sms om det absolut nödvändigaste.

”Undrade vad jag gett mig in på”

Polisen ville vänta till efter midsommar med att se över samtalet, säger kvinnan. Men den nu mordmisstänkte mannen ville träffas omedelbart och de bestämde sig för att ses på torsdagen på en offentlig plats, berättar Missing people-kvinnan.

– Vid 07.30 ringde han och sa att han var på väg till mig. Då undrade jag vad jag gett mig in på.

Hon är fortfarande skakad av händelsen, men berättar lugnt och metodiskt om deras flera timmar långa möte.

Enligt Missing people-kvinnan beskrev mannen hur han en morgon klivit in i 63-åringens sovrum med ett hagelgevär och skjutit honom i huvudet. Kroppen virade han och den jämngamla kvinnan sedan in i presenning och sju, åtta varv av blått platsband.

Mannen ska ha uppgett att han fattat tycke för kvinnan från Missing people och såg en framtid tillsammans med henne.

– Jag spelade med och sa: ”Om du vill ha en framtid med mig måste du vara ärlig”.

Avslöjade planerna

Hon berättar att mannen sedan fortsatte förklara hur han och kvinnan hjälpts åt att få in 63-åringens kropp i en bil och hur han ensam grävt ner honom på det fält i Förlösa där kroppen sedan hittades. Platsen pekade han ut på en karta – även detta ska finnas inspelat på band.

– Dagen innan mordet hade han grävt ett hål med en hjullastare och efter mordet puttade han ner honom där och grävde igen.

Hylsan från hagelgeväret hade mannen slängt i en bäck och passet hade de eldat upp. Sedan ska de ha ägnat dagen åt att städa upp och få det att se ut som mannen försvunnit självmant.

Dessutom avslöjade han enligt Missing people-kvinnan att de redan tidigare tänkt döda 63-åringen tillsammans: De skulle ha försökt få det se ut som en olycka vid en skogsmaskin, men den nu misstänkta kvinnan ska inte ha kunnat genomföra planen.

Efter flera timmars samtal åkte mannen och Missing people-kvinnan till ett fik. Då ska hans humör ha ändrats.

– Från att ha pratat med ånger och mått dåligt börjar han skryta. Han berättar hur de suttit hemma och hånskrattat åt polisen som inte hittat något och ser brottet som en trofé.

Efter fikat kontaktade kvinnan omedelbart polisen, berättar hon.

Några timmar senare var mannen gripen.

”Känner en hotbild”

Erkännandet ska ha ägt rum hemma hos en annan man inom Missing people. Han var inte där vid tillfället, men bekräftar för Aftonbladet att han sett när telefonsamtal och sms-kontakt ägt rum.

– Den misstänkte hade haft kontakt med flera av oss, men det var henne han fick förtroende för och hon fick honom att öppna upp sig rejält.

Han bekräftar även bandinspelningen:

– Jag har själv hört bandinspelningen där han pekar ut fyndplatsen på kartan.

Missing people-kvinnan har lämnat inspelningar och sin redogörelse till polisen. Men i efterhand har hon känt sig orolig för vedergällning då hennes agerande fått två personer häktade.

– Utan mig hade inte polisen haft någonting. Men de har inte tagit min oro på allvar. Jag känner en faktisk hotbild.

Aftonbladet har utan resultat sökt polis och åklagare i fallet. Den häktade mannens nye advokat Thomas Magnusson uppger att den misstänktes inställning är oförändrad.

– Han förnekar all inblandning fullt ut, och jag är bunden av min sekretess och kan inte kommentera uppgifter ur förundersökningen, säger han.