Kommunal om regeringsföhandlingarna: ”Känns fantastiskt”

Publicerad 2014-10-01

Kommunals ordförande gläds åt resultatet av regeringsförhandlingarna

Annelie Nordström, ordförande Sverige Kommunal.

Kommunals ordförande Annelie Nordström är mycket glad över att Stefan Löfven lyssnat på deras medlemmar – och nu vill förhindra att visstider staplas på varandra.

– Det känns fantastiskt. Vi har jobbat oerhört hårt för det här, säger hon.

Även LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson applåderar beskedet.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att de kvinnodominerade facken Kommunal, Handels och HRF har tryckt på Socialdemokraterna om att göra något åt att arbetsgivare i allt större utsträckning staplar visstidsanställningar på varandra. Enligt den fackliga centralorganisationen TCO är det så många som 65 000 personer som varit visstidsanställda i fem år eller mer hos samma arbetsgivare. Att detta tillåts i Sverige har kritiserats av EU-kommissionen.

"Börjar se riktigt bra ut"

I dag kan Aftonbladet avslöja att Stefan Löfven i förhandlingar med Miljöpartiet nu kommit överens om vilka villkor som ska gälla på arbetsmarknaden. Bland annat vill man slopa Fas 3 och förhindra stapling av visstider.

– Nu börjar det se riktigt bra ut, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal som bland annat organiserar anställda inom sjukvård och omsorg.

– Vi har bedrivit det vi kallar en egen facklig valrörelse och det här har varit top of the line under lång tid. Det här med visstidsanställningar har har ökat nåt enormt under de senaste åren, så det är så oerhört viktigt att få stopp för det här så att människor kan försörja sig på sitt jobb.

Påverkar kvaliteten

Enligt Annelie Nordström visar Kommunals utredningar att problemet med visstidsanställningar både är ett problem för dem som jobbar visstid och deras fastanställda kamrater.

De flesta med visstider jobbar mindre än 50 procent. De är ofta unga kvinnor. Detta gör, enligt undersökningar, att de som går på visstider både kan ha svårt att ta banklån och planera sin framtid. Men de riskerar också att ses som ett problem på arbetsplatsen då de fastanställda kan uppleva att visstidarna bara hoppar in och inte tar långsiktigt ansvar på jobbet.

– När det är så många som uppemot 40 procent på en arbetsplats som är visstidsanställda berörs också kvaliteteten och belastningen på arbetsplatsen. Många som hoppar in är dåligt introducerade och saknar yrkesutbildning, säger Nordström.

"Ingen lågkonjunktur i omsorgen"

Enligt Kommunalbasen är det bättre att de som går på visstid i stället kommer att kunna få riktiga jobb.

– De kommer att behövas på arbetsplatserna. Det blir aldrig lågkonjunktur i äldreomsorgen.

Att frågan om rätt till heltid inte finns med i överenskommelsen är dock ingenting som upprör Annelie Nordström.

– Jag upplever inte att den är borta. Det är en fråga som ska lösas inom SKL-styrelsen (Sveriges kommuner och landsting, reds anm.), säger hon.

LO-basen: "Jag är jätteglad"

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är sprudlande över uppgörelsen.

– Det är klart att vi är väldigt glada över det här. Jag är jätteglad. Det är en bra dag i dag, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Det här är en ny politik för en tryggare arbetsmarknad, som jag tror kommer att tas väl emot av alla.

Viktigast anser han vara höjningen av taket i a-kassan.

– Det är ju inte bara en försäkring för dem som är arbetslösa utan även för dem som har arbete. Vi ser att personalomsättningen inom många branscher nästan är noll, vilket är negativt både för individen som inte vågar prova nytt och för arbetsgivaren som inte får in ny kompetens. Arbetslösa har dessutom så låg inkomst att de konsumerar hela sin inkomst. Det gör att det här är en åtgärd för att få fart på tillväxten, få hjulen i rullning.

"Underskattar utbildning"

Att Fas 3 slopas välkomnar han också.

– Det har låst in folk i utanförskap. Den tidigare regeringen hade till och med förbud mot utbildning för dem som befann sig i åtgärden. Det viktiga nu är att de ska befinna sig så nära den vanliga arbetsmarknaden som möjligt. Men jag tror man har underskatta behovet av utbildning även här.

Finns det något du saknar i paketet?

– Det finns alltid mer att göra. Fortfarande vet vi inte hur taket i a-kassan blir, och det krävs mycket mer åtgärder mot långtidsarbetslösheten. Men att man fått fram detta på de här få dagarna är rätt steg i rätt riktning, och det är breda penseldrag.

Eva Nordmark, ordförande i TCO, ger sitt stöd i ett pressmeddelande:

– Eftersom Sverige i dag bryter mot EU-rätten är beskedet från Miljöpartiet och Socialdemokraterna att de ska sätta stopp för missbruk av staplade visstidsanställningar det enda rimliga.

Följ ämnen i artikeln