Tillhör inte de allra farligaste sjukdomarna

Publicerad 2014-10-17

Det är den behandlande läkaren som utformar förhållningsregler för patienten. Den som inte följer reglerna kan i yttersta fall bli tvångsisolerad.

Ebola klassas i Sverige som en allmänfarlig sjukdom.

Det innebär att den är anmälningspliktig men inte att man kan försätta personer i karantän hur som helst.

– Man kan inte heller provta någon mot dens vilja i Sverige, säger Inger Andersson von Rosen på Socialstyrelsen.

I Sverige indelas allvarliga smittsamma sjukdomar i fyra olika kategorier: anmälningspliktiga, smittspårningspliktiga, allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar.

Totalt handlar det om drygt 60 olika sjukdomar, varav ett trettiotal klassas som allmänfarliga och samhälssfarliga.

– I nuläget är det två sjukdomar som är samhällsfarliga enligt smittskyddslagen, det är Sars och smittkoppor, säger Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Sars och smittkoppor farligast

De två sjukdomar som tillhör den allra farligaste kategorin, sars och smittkoppor, ger staten rätt att hålla en misstänkt smittad person i karantän eller att spärra av ett geografiskt område för att minska risken för smittspridning. Detta görs med stöd av Smittskyddslagen.

En person kan därvid kvarhållas i karantän på order av en smittskyddsläkare. En avspärrning av ett geografiskt område beordras av Socialstyrelsen.

När det gäller ebola kan man inte fatta ett sådant beslut direkt. I stället är det den behandlande läkaren som utformar förhållningsregler för patienten. Den som inte följer reglerna kan i yttersta fall bli tvångsisolerad. Men det krävs ett domstolsbeslut för det.

”Ebola kanske skulle vara med där”

Inger Andersson von Rosen berättar att det är en ständigt pågående diskussion om vilka sjukdomar som ska klassas som de allra farligaste och därmed tillhöra den sista kategorin.

– Det kan tänkas att ebola kanske skulle vara med där. Sådana bedömningar görs alltid vid stora och svåra utbrott för att öka beredskapen för snabba smittskyddsåtgärder, säger hon.

Följ ämnen i artikeln