M-ledaren tar skånska avvikare i örat

TT

Publicerad 2018-10-24

Moderatledaren Ulf Kristersson gör klart för Skånemoderaternas Lars-Ingvar Ljungman att samarbete med Sverigedemokraterna inte passar sig. Arkivbild.

Moderatledaren Ulf Kristersson markerar mot partifolket i Skåne att räta in sig i ledet:

– Det är välkänt att vi inte samverkar, samarbetar och förhandlar med Sverigedemokraterna.

Moderat samarbete med SD har gett partiet makten i Hörby och Trelleborg.

– Det är inte vårt sätt att arbeta. Man ska hålla sig till partiets policy, sade Kristersson vid en snabbvisit i den solida M-bastionen Vellinge på onsdagen enligt Sydsvenskan.

Där träffade Kristersson kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler. Men inte föregångaren Lars-Ingvar Ljungman, numera Skånemoderaternas ordförande och en av dem som personifierar den splittrade moderata synen på SD – en omständighet som äventyrar relationen till C och L i regeringsspelet.

I förra veckan krävde Ljungman att Moderaterna skrotar policyn som förbjuder samarbete med SD. Nyligen gav han grönt ljus åt M i Hörby att ingå valteknisk samverkan med SD, som med sina 35 procent fick posten som kommunstyrelsens ordförande.

I Trelleborg innebär samarbetet mellan M och KD att en SD-politiker tar över som andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ur ett skånskt perspektiv har SD-förbudet varit en katastrof, anser Ljungman. Men hans partiledare slår nu fast att partiets policy är orubblig.

– Det är en policy som gäller även i våra kommuner, sade Kristersson på sin skånska räfst och rättarting-resa.