Japanskt tågbolag ber om ursäkt – tåget gick 20 sekunder för tidigt

Uppdaterad 2017-11-17 | Publicerad 2017-11-16

Även världens effektivaste kollektivtrafik har sina brister.

Ett tåg på väg norrut från Japans huvudstad Tokyo lämnade i tisdags stationen för tidigt – med 20 sekunder.

”Vi ber uppriktigt om ursäkt för det besvär som drabbat våra kunder”, skriver tågbolaget i ett uttalande.

Försenade och inställda tåg är vardagsmat i Sverige, inte minst vintertid. I Japan ser det annorlunda ut. Höghastighetståget Shinkansen är extremt säkert och har en årlig snittförsening på runt 30 sekunder. Även tunnelbanan och andra typer av tåg är mycket punktliga.

Många höjde kanske därför på ögonbrynen när ett tåg mellan Tokyo och Tsukuba inte höll tiden i tisdags.

Tåget nådde stationen i staden Nagareyama – halvvägs mellan Tokyostadsdelen Akihabara och slutdestinationen – på utsatt tid. Passagerarna gick av.

Så långt allt väl.

Men när dörrarna stängdes och tåget lämnade perrongen var klockan 09.44.20 – och inte 09.44.40 som var den planerade avgångstiden.

I ett uttalande på sin hemsida ber tågbolaget, The Metropolitan Intercity Railway Company, sina kunder om ursäkt för att tåget avgick 20 sekunder för tidigt.

Kontrollerade inte avgångstiden

Missödet förklaras av att tågpersonalen inte kontrollerade avgångstiden ordentligt. Bolaget påpekar att det inte finns några rapporter om passagerare som missat tåget på grund av tidsavvikelsen.

Saken har tagits upp med berörd personal.

”Vi har gått igenom rutinerna med tågpersonalen för att förhindra att det händer igen”, skriver tågbolaget.

Bara i Tokyo åker runt åtta miljoner människor kollektivt varje dag. Tågen stannar på en exakt position på plattformarna där resenärerna väntar prydligt uppradade bakom säkerhetsgrindar. Under rusningstid packar särskilda tågvärdar in passagerarna i vagnarna för att undvika förseningar.

Följ ämnen i artikeln