Skånepolisens varning: Känner du igen mannen på bilden?

Uppmanar att filma ”oönskad kontakt”

Publicerad 2023-04-27

Mannen ska bland annat ha efterfrågat sex mot betalning.

I Skåne har flera händelser inträffat där en man försökt locka med sig barn.

Han ska bland annat ha efterfrågat sex mot betalning.

Nu vill ha polisen få hjälp med att identifiera mannen – och går ut med en bild.

Liknande händelser har skett i minst två kommuner i nordvästra Skåne.

Det rör sig om en man, eller möjligen fler, som har försökt locka med sig barn och ungdomar. Enligt polisen har mannen vid i alla fall ett tillfälle efterfrågat sex mot betalning.

– Det har varit liknande händelser på olika platser, både i Helsingborg och i närheten. Det kan vara samma gärningsman men vi kan varken utesluta eller bekräfta det. Det vi behöver göra är att identifiera den här gärningspersonen, säger förundersökningsledaren Lina Lundgren.

Inga barn eller ungdomar har blivit utsatta för fysiskt våld vid händelserna.

I Helsingborg ska mannen ha försökt få en sjuårig flicka att följa med honom. Men ett vittne skrämde iväg mannen.

Vid samma tillfälle lyckades en privatperson fånga mannen på bild. Polisen ber nu om allmänhetens hjälp med att ta reda på vem han är.

”Välkommet att fota eller filma”

Samtidigt uppmanar polisen föräldrar att tala med sina barn om vikten av att aldrig följa med okända personer.

”Finns det möjlighet att fota eller filma eventuell oönskad kontakt på deras smartphones så är det välkommet. Polisanmäl omedelbart så att våra utredare kan lägga pussel och få fram ledtrådar”, skriver polisen på sin hemsida.

– Det viktigaste är ju att vi förhindrar brott, och givetvis underlättar det polisens arbete om allmänhet har bilder. Det ska inte försätta någon i fara att filma eller ta en bild, men till exempel kan det vara skolpersonal som ser människor de reagerar på, säger Lina Lundgren.

Har ni fått in några tips efter att ni gick ut med bilderna?

– Vi har fått in ett par tips som vi jobbar med. Sedan vill vi gärna att allmänheten hör av sig om de har något de tror kan vara av intresse. Hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Känner du igen mannen eller har annan information om personen? Klicka r för att komma till polisens hemsida. Du kan också kontakta Brott I Nära Relation (BINR) i Helsingborg på 114 14.

Polisen har gått ut med en efterlysning på sin hemsida.

Följ ämnen i artikeln