SD:s EU-skeptiker åkte på bakslag

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-11-24

Europaparlamentariker Charlie Weimers talar på Sverigedemokraternas landsdagar.

SD-toppen Charlie Weimers öppnar för att gå ur EU om maktöverföringen till Bryssel går för långt.

– Då kommer jag att kräva omedelbar swexit.

På partiets kongress åkte dock de tyngsta EU-skeptikerna på bakslag.

Sverigedemokrater från runt om i landet har samlats i Västerås för partikongress, eller landsdagar som de kallas. En av de första punkterna var EU-medlemskapet.

– Många Sverigevänner vill lämna EU och andra kanske frågar sig vad vitsen är att skicka representanter till Bryssel. Tro mig, jag förstår, säger EU-parlamentarikern Charlie Weimers.

Han är liksom många andra i partiet kritisk mot utvecklingen i Bryssel men är inte beredd att säga att Sverige ska gå ur unionen här och nu.

– EU-kritikerna måste vara med i matchen om vi ska lyckas vända utvecklingen, säger han.

Aktuellt med utträde

Samtidigt öppnar han för att ett utträde kan bli aktuellt om omständigheterna ändras, till exempel om vetorätten i Europeiska rådet tas bort och om maktöverföringen till Bryssel går för långt.

– Då kommer jag att kräva omedelbar swexit, säger Weimers.

Han gör en liknelse med att EU håller på att utvecklas till ”Frankensteins monster”. Andra i partiet vill gå längre.

– Varför inte, innan det är för sent, hugga huvudet av det här monstret, säger Johan Karlsson, ordförande för SD i Emmaboda.

”Måste upp i valet”

På partiets kongress fanns det en motion från SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna om att verka för ett utträde ur EU om maktöverföringen fortsätter ”på ett för oss oacceptabelt sätt”.

”Vi som parti behöver, inte minst gentemot våra egna väljare, vara tydliga med att swexit är ett reellt alternativ den dagen skutan inte går att vända och den debatten måste upp i EU-valet redan nästa år”, skriver Ungsvenskarna.

Men kongressen röstade ned motionen. Partistyrelsens mildare skrivning vann gehör.

Partiet driver sedan 2019 inte aktivt frågan om utträde men föreslår en omfattande och oberoende utvärdering av Sveriges EU-medlemskap.

SD:s ledning vill också se ett så kallat folkomröstningslås där en ”folkomröstning ska föregå framtida riksdagsbeslut om att flytta ytterligare maktbefogenheter från nationell till EU-nivå.”

Folkligt stöd för EU

Weimers fortsatte att tala om ”PK-gänget” i EU-parlamentet och EU som en överstatlig union där Sverige gång på gång blir överkört och där medlemsländernas inflytande kraftigt kringskurits.

– Demokratin undermineras gradvis, medborgarna har noterat utvecklingen.

Han hyser också en förhoppning om att Moderaterna på sikt ska anamma SD:s skeptiska hållning till unionen.

Weimers erkände samtidigt att en överväldigande majoritet i Sverige är för ett EU-medlemskap.

– Det är av respekt för folkets åsikt som Sverigedemokraterna inte driver ett utträde.

Han pekade också på EU-valet den 9 juni 2024 och angav ett mål om att SD ska bli största parti. Förra EU-valet fick partiet 15,3 procent mot Socialdemokraternas 23,5.