44-årig man döms för Vittangimordet

Annica Ögren

Publicerad 2023-07-31

Den 44-årige mannen, här fångad på övervakningsfilm, döms till 16 års fängelse.

En 44-årig man döms nu för mordet på sin morbror i Lainio utanför Vittangi, Norrbotten, i januari.

En bild som offret själv tog på mördarens bil före mordet har varit avgörande för bevisningen.

Mannen döms till 16 års fängelse, enligt Gällivare tingsrätt.

Skuldfrågan har enligt tingsrätten varit utredd sedan i slutet av juni och anledningen till att domen kom på måndagen är för att man inväntat en rättspsykiatrisk undersökning av den åtalade.

Enligt tingsrätten har nu framgått att 44-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning och att han inte heller gjorde det under tiden för mordet.

Offrets egen bild viktig pusselbit

Det var den 24 januari som en 76-årig man hittades knivhuggen ett flertal gånger i sin bil på en byväg i Lainio utanför Vittangi, Norrbotten, mitt på dagen.

En bild som offret själv tog på mördarens bil, som var hans systersons, strax före mordet har varit centralt för bevisningen, enligt åklagaren.

Bilden togs tolv minuter innan mordet.

Den här bilden som togs av offret strax före mordet visar mördarens bil – och har varit ett viktigt bevis under rättegången.

Enligt åtalet bodde 76-åringen och systersonen grannar med varandra sedan några år. En längre tid hade de legat i konflikt med varandra och anmält varandra för olaga hot och ofredande.

Enligt ett vittne ska 44-åringen även hotat 76-åringen till livet, enligt polisförhör.

Konflikten ska enligt åtalet bland annat handlat om att 76-åringen jobbade med maskiner och körde traktor på tomten, vilket systersonen stört sig på.

Enligt åklagare Kristin Andersson ska det också ha funnits någon form av släktfejd i grunden.

Följ ämnen i artikeln