Konspirationsteorin om oljeintressen bakom klimataktivister

Publicerad 2022-10-24

Klimataktivistgruppen ”Just stop oil” har kastat tomatsoppa på van Gogh-tavlor och sprayat ner köpcentret Harrods med orange färg.

Nu uppdagas det att de finansieras av olje-arvtagerskan Aileen Getty.

På sociala medier sprids konspirationsteorier om hon vill rädda jorden – eller vill förlöjliga klimataktivism.

Ljudet av Heinz tomatsoppa som swishade mot Van Goghs mästerverk ”Sunflowers” bröt tystnaden på National Gallery i London för drygt två veckor sedan.

– Vad är mer värt, konst eller liv? frågade en av aktivisterna.

Medan soppan sakta rann ner för glaset framför tavlan värd 920 miljoner kronor, målad för 125 år sedan, limmade två klimataktivister fast sig i väggen. De kom från den relativt nya klimataktivistgruppen ”Just stop oil”, som fått kritik för deras aggressiva protestmetoder, som innefattar just vandalisering.

Gruppen finansieras bland annat av Aileen Getty – arvtagerska till J Paul Getty, en amerikansk oljemagnat som grundade oljebolaget Getty oil.

Nu sprids konspirationsteorier sociala medier om hennes intressen, varför hon finansierar aktivisterna, vilket bland annat The Guardian har rapporterat kring.

Frågan folk ställer sig är: Kan det vara så att hon finansierar dem för att de ska se dumma ut?

Klimataktivisterna framför Van Goghs mästerverk ”Sunflowers”.

Samma nätverk som ”Återställ våtmarker”

J Paul Getty är en av de rikaste människorna i världen. Hans familj tros ha en förmögenhet på 3,9 miljarder pund – vilket motsvarar cirka 50 miljarder kronor.

För lite mer än två år sedan var Aileen Getty med och startade fonden Climate Emergency Fund, någonting som hon säger tar upp det mesta av både hennes energi och pengar, enligt The times.

Hon var inte ensam. En koalition av mångmiljardärer i Hollywood följer klimataktivisterna på avstånd och donerar stora summor för att de ska fortsätta. Med bland grundarna finns också filantropen Trevor Neilson, en investerare som har jobbat med världens rikaste familjer och Rory Kennedy dotter till Robert Kennedy. Neilson har sagt att han har inspirerats av Greta Thunberg och Extinction Rebellion.

Totalt har de delat ut mer än 3,5 miljoner pund till klimatorganisationer. En stor del av fondens pengar går till nätverkat ”A22”, en global koalition av klimatorganisationer som skapar ”offentliga störningar”.

Med i nätverket finns också Återställ våtmarker, enligt ett pressmeddelande.

Auktion mot lyxbilmärket Aston Martin.

Bemöter kritiken

Ungefär två veckor efter klimatprotesten på National Gallery bemötte Aileen Getty konspirationsteoretikernas kritik i en debattartikel i The Guardian.

Hon skriver att folk ofta hittar på teorier om varför hon engagerar sig i klimatfrågor, men för henne är det solklart, att hon vill bygga en bättre framtid.

”Jag är dotter i en familj som har byggt sin förmögenhet på fossila bränslen, men vi vet nu fossila bränslen dödar vår planet. Vår familj sålde det företaget för decennier sedan, och jag har bestämt mig för att använda mina resurser på att skydda livet på vår planet.”

Följ ämnen i artikeln