Källa: Vapenvilan bröts efter bråk om gisslan

Publicerad 2023-12-03

Vapenvilan mellan Israel och Hamas bröts efter ett gisslanbråk, enligt källa till CNN.

Israel ville få ut alla kvinnor och barn.

Men Hamas vägrade och ville istället börja frige män.

Nu tros 18 kvinnor och barn fortfarande vara kvar i fångenskap.

Följ ämnen
Israel

Under vapenvilan släppte Hamas flera kvinnor och barn i omgångar.

Men på fredagsmorgonen bröts stridspausen och anfallen återupptogs.

Nu uppger en källa till CNN att vapenvilan bröts efter att man inte kommit överens om vilka i gisslan som skulle släppas.

Israel ville att alla kvinnor och barn skulle släppas först. Men Hamas hävdade att vissa av kvinnorna i gisslan ska vara en del av den israeliska försvarsmakten, vilket Israel har nekat till.

Förhandlingarna hamnade i ett dödläge och Hamas ville istället börja förhandla om att släppa några av de män som är tillfångatagna och få in nya villkor i avtalet, vilket Israel vägrade gå med på. 

Förhandlingarna stoppade

Förhandlingarna har nu stoppats och under lördagen meddelade Israels regeringen att man dragit tillbaka sina medlare från Qatar eftersom det inte längre går att komma framåt i förhandlingarna.

"Hamas uppfyllde inte sin del i avtalet, som inkluderade återlämnande av alla kvinnor och barn som hölls som gisslan, i enlighet med en lista som skickats till Hamas och godkänts av dem", uppger regeringen.

Under lördagen uppgav Hamas att inga fler ur gisslan kommer att släppas förrän det råder en vapenvila i Gaza och förrän samtliga palestinier som är tillfångatagna släpps, rapporterar Reuters.

– Vi kommer inte kompromissa om detta, säger Saleh Al-Arouri, högt uppsatt ledare inom Hamas, till Al Jazeera.

Kfir Bibas, 10 månader.

Två barn fortfarande saknade

Det är inte bekräftat hur många kvinnor som hålls som gisslan av Hamas eller hur många som är vid liv. 16 kvinnor samt en 10-månader gammal pojke och en 4-årig pojke är fortsatt saknade. En av dem är Shiri Bibas, 32, och hennes söner Ariel, 4, och Kfir, 10 månader.

Enligt den israeliska försvarsmakten, IDF, var Shiri och hennes barn med på listan över de som skulle släppas, rapporterar Times of Israel.

Shiri och barnen kidnappades från kibbutzen Nir Oz den 7 oktober. Familjens försvinnande har fått stor uppmärksamhet i samband med att en video spreds när de fördes bort och Shiras krampaktigt håller i sina barn.

– Som en del av avtalet skulle familjen Bibas, mamman och barnen, föras tillbaka till Israel. Men Hamas beslutade att inte göra det, säger IDF:s talesperson Daniel Hagari på en pressträff.

Enligt IDF ska Hamas ha påstått att Shiras och barnen dödats i ett israeliskt flyganfall. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas.

– Vi krävde i dag, som varje dag, att kvinnorna och barnen ska släppas vilket är överenskommet i avtalet. Men Hamas beslutade att bryta det, säger Hagari.

Ariel Bibas, 4.

Shiri Bibas, 32.

Enligt Israel saknas fortfarande 16 kvinnor och 2 barn.

Liri Albag, 18.

Noa Argamani, 26.

Karina Ariev, 19.

Agam Berger, 19.

Ariel Bibas, 4.

Kfir Bibas, 10 månader.

Shiri Bibas, 32.

Esther Amit Buskila, 28.

Gat Carmel, 39.

Daniel Bilboa , 19.

Romi Gonen, 23.

Inbar Haiman , 27.

Naama Levy, 19.

Doron Steinbrecher , 30.

Judy Weinstein, 70.

Arbel Yehoud, 28.

Eden Yerushalmi, 24.

Eden Zecharya, 28.

Gazaremsan, 3 december.