Planerna på Trumps FBI-besök skrotas

”Inte troligt att han skulle bli varmt välkomnad”

Uppdaterad 2017-05-12 | Publicerad 2017-05-11

USA:s president Donald Trump planerade att besöka FBI:s högkvarter efter beslutet att sparka byråns chef, James Comey.

Något som FBI-anställda inte såg fram emot – vilket samma dag fick presidenten att ändra sitt beslut.

”Planerna har skrotats” uppger officiella källor enligt NBC News.

Det var på torsdagen som Vita husets taleskvinna Sarah Huckabee Sanders meddelade att Trump inom kort ska göra ett besök på FBI.

Detta bara två dagar efter att Trump plötsligt sparkade FBI-chefen James Comey. En affären som rullar vidare med full kraft i amerikanska medier, som jämför historien med Watergate-affären.

Förklarat krig mot FBI

Trump ska därför ha varit medveten om att han besök kanske inte skulle tas emot med öppna armar av FBI-anställda – då många uppskattade Comey som chef.

– Trump har förklarat krig mot många människor inom FBI. Jag tror att vi kommer se ett samordnat svar av något slag längre fram, säger en FBI-anställd till Washington Post.

Andra anställda som jobbar med utredningen om rysk inblandning i det amerikanska valet säger till tidningen att de nu känner sig mer motiverade än någonsin att driva utredningen framåt.

Skrotar besöket

Dock drogs besöket tillbaka samma dag som det utannonserats.

”Planerna har skrotats” uppger källor till nyhetskanalen NBC News.

– Min känsla är att de flesta känner lojalitet gentemot Comey. Oavsett om de håller med eller inte kring hanteringen med mejl-fallet så är han omtyckt och respekterad, säger en högt anställd inom FBI till NBC News.

Samma kväll sa Donald Trump i en intervju med NBC News att han står bakom FBI:s utredning om en eventuell rysk påverkan i den amerikanska valrörelsen och att han absolut vill att utredningen ska göras ordentligt.

– Om Ryssland gjorde något vill jag veta det, sa Trump under intervjun.

Började söka direkt

Efter beskedet om att Comey avskedats gick Vita huset ut och sa att arbetet med att hitta en ersättare redan hade påbörjats.

Trump har dock inte gjort klart om vem som ska ta över efter Comey. Att han sparkade Comey utan att ha en ersättare klar har väckt stor förvåning i Washington.

Hon pekas ut som ersättare

En person som pekas ut som tänkbar ersättare är före detta senatorn Kelly Ayotte, som hjälpte Trump att driva igenom Neil Gorsuch kandidatur till Högsta domstolen. Enligt sajten Politico skulle hennes nominering ”segla igenom senaten”. Senaten måste godkänna Trumps val till ersättare.

Trump sparkade Comey i tisdags med hänvisning till hur han hanterat utredningen av Hillary Clintons mejl, men analytiker i USA menar att beslutet snarare var baserat på Trumps missnöje med den pågående utredningen om kopplingar mellan Trumps stab och Ryssland under valkampanjen.

En utredning som Comey var högste ansvarig för.

TIDSLINJE: Turerna kring Comey

  • Juli 2016: FBI öppnar i tysthet en utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, ett beslut som offentliggörs först åtta månader senare.
  • Oktober 2016: Företrädare för underrättelsetjänsten säger att Ryssland ligger bakom dataintrång och spridning av falsk information för att störa valet.
  • November 2016: Trump vinner valet. Comey har strax före valet återupptagit, och lagt ned, utredningen om den demokratiske kandidaten Hillary Clintons mejlhantering.
  • December 2016: Demokraterna anklagar Comey för att ha undanhållit information om Rysslands inblandning i valet, för att hjälpa Trump.
  • Januari 2017: Comey och andra höga chefer inom underrättelsetjänsten informerar Trump om att president Vladimir Putin legat bakom Rysslands inblandning i valet.
  • Januari 2017: Trump ber Comey att stanna på sin chefspost även under hans styre.
  • Februari 2017: FBI avvisar en Vita huset-förfrågan om att motbevisa medieuppgifter i New York Times om kontakter mellan Trumps kampanj och rysk underrättelsetjänst.
  • Februari 2017: Trump rasar över nyhetsrapportering kring FBI och Ryssland. Han twittrar att FBI inte verkar kunna stoppa säkerhetsläckor som skadar regeringen.