Malexandermördare får inte tidsbestämt straff

Uppdaterad 2017-05-11 | Publicerad 2017-05-10

Tony Olsson, numera Byström, dömd för Malexandermorden och grovt rån, får inte tidsbestämt straff.

Beslutet togs i Örebro tingsrätt på onsdagen.

Den 7 juni 2000 dömdes Tony Byström, då Olsson, i Göta hovrätt till livstid för mord på två polismän, försök till mord på en tredje polis samt för grovt rån.

2004 avvek Byström från anstalten Hall där han satt och gjorde sig då också skyldig till bland annat olaga frihetsberövande, olaga intrång och grovt vapenbrott. 2005 beslutade Södertälje tingsrätt att de brotten skulle räknas in i det tidigare livstidsstraffet.

Kan återfalla i allvarlig brottslighet

Örebro tingsrätt anser visserligen att Tony Byström har skött sig under sin tid på Kumla där han numera sitter. Men samtidigt finns det enligt tingsrätten en risk för att polismördaren återfaller i allvarlig brottslighet och han sitter placerad på anstalt med högsta grad av övervakning.

Byström har fortfarande inte beviljats några permissoner på egen hand och Kriminalvården bedömer att det krävs minst två år för att förbereda Byström för en frigivning.

De brott som Byström har dömts för ger ett straffvärde som överstiger 30 år, det är därför alldeles för tidigt att tidsbestämma hans livstidsstraff, enligt Örebro tingsrätt.

Tony Byström har tre gånger tidigare ansökt, och fått avslag, om en tidsbegränsning av straffet.

Jackie Arklöv fick också avslag

I december avslogs även Jackie Arklövs, den andra av de tre Malexandermördarna, begäran om tidsbestämt fängelsestraff.

Tingsrättens bedömning grundade sig då på att Arklöv misskött sig vid minst nio tillfällen samt tilldelats en varning.