Italien passerar Kina i antal virusdödsfall

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-03-19

Världens blickar är vända mot Italien – där antalet döda av coronaviruset fortfarande ökar kraftigt.

Med över 3 400 registrerade dödsfall är landet nu det värst drabbade i världen.

Frågan är när virusutbrottet ska nå kulmen.

Det finns ännu inget slut i sikte. Men Italien hoppas att de hårda restriktioner som omfattar alla 60 miljoner invånare snart ska visa sig verksamma när det gäller att få stopp på coronavirusets spridning.

I dagsläget är det är bara tillåtet att lämna hemmet för att jobba, handla mat eller av hälsoskäl. Och de butiker som fortfarande håller öppet stänger allt tidigare om dagarna medan polis jagar promenerande familjer tillbaka in i isolering.

Trots detta var torsdagens siffror från Italien ännu en mörk notering med nära 430 dödsfall på ett dygn. Med totalt 3 405 avlidna har landet nu passerat Kina i antalet registrerade dödsfall, meddelar institutet för civilskydd.

– Det viktigaste är att inte ge upp. Det kommer att ta ytterligare några dagar innan vi ser nyttan av åtgärderna, sade Silvio Brusaferro, chef för Italiens nationella hälsoinstitut, på en tv-sänd presskonferens.

2 500 människor med covid-19 intensivvårdades i Italien på torsdagen, en ökning med omkring 250 personer jämfört med föregående dygn.

Fortsatt stängt

Drygt 41 000 människor har konstaterats bära på smittan i Italien, en ökning med 14 procent på 24 timmar.

Den stora frågan runt om i Europa är förstås huruvida Italien är nära att nå toppen vad gäller antalet nya fall.

Premiärminister Giuseppe Conte hoppas att kulmen kommer att nås om några dagar. Men han framhåller också i tidningen Corriere della Sera att det kommer att ta lång tid innan Italien kan återgå till det normala även efter det att det värsta är över. Skolor och butiker kommer att vara stängda längre än vad man först planerade för.

Att försöka sia om utvecklingen är svårt. Situationen ändras hela tiden och viruset slår olika hårt mot olika delar av Italien vid olika tidpunkter. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att det möjligen finns små tecken på att smittspridningen avtar, men att det är osäkert.

Chefen för avdelningen för infektionssjukdomar vid det nationella hälsoinstitutet har i italiensk radio sagt att det inte finns någon mening i att försöka förespå en nationell topp eftersom smittan sprids "som fläckarna på en leopard".

Som en väderrapport

Pierluigi Lopalco, epidemiolog vid universitetet i Pisa, jämför prognosmodeller för covid-19 med väderleksrapporter. "De är bra i 24 timmar, okej i 48 timmar, men går inte att lita på under de kommande 72 timmarna", skriver han på Twitter.

Men på universitet i Genua har experterna ändå försökt sig på att blicka in i framtiden. Enligt deras modell, som uppges ha en "acceptabel felmarginal", kommer antalet nya fall att nå sin kulmen 23-25 mars. Därefter beror utvecklingen mycket på beteendet från såväl politiker som vanliga italienare.

– Att nå kulmen betyder inte att det är slut där, säger professor Giorgio Sestili till nyhetsbyrån AFP.

– Det betyder bara att epidemin börjar sakta ner och att mättnadspunkten för antalet intensivvårdsfall kommer att följa några dagar efter det.

"Stor osäkerhet"

Lombardiet i norra Italien är särskilt hårt drabbat av coronaviruset. Regionen står för två tredjedelar av dödsfallen och armén har kallats in för att flytta kistor från överfulla bårhus i Bergamo till grannprovinserna.

Men en ljusning kanske kan vara att man tror sig kunna förutspå en betydande minskning av antalet nya fall i Lombardiet på tisdag eller onsdag nästa vecka, enligt det nationella forskningsrådet CNR. Eftersom många har flytt de norra delarna med effekten att fler börjar bli sjuka i söder förutspår dock CNR att siffrorna på nationell nivå kommer att stabiliseras någon gång mellan 25 mars och 15 april.

"De här uppskattningarna är föremål för stor osäkerhet eftersom olika faktorer spelar in och ständigt måste justeras efter de senaste tillgängliga uppgifterna", framhåller CNR i ett uttalande.