Forskare: Micko värnar kommunala självstyret

Lisa Andersson/TT

Publicerad 2019-10-01

Lena Micko blir ny civilminister. Hon är tidigare kommunalråd och arbetar nu som andre vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Lena Micko (S) går från att representera kommunerna via Sveriges kommuner och landsting (SKL) till att ansvara för dem på regeringsnivå.

– Hennes bakgrund märktes under hennes första presskonferens som civilminister, säger kommunforskaren David Karlsson.

Det var ingen slump att Lena Micko nämnde de generella statsbidragen under presskonferensen tidigare i dag när statsminister Stefan Löfven tillkännagav att hon blivit civilminister, menar David Karlsson, docent i offentlig förvaltning och kommunforskare vid Förvaltningshögskolan i Göteborg.

– Hon är en mycket erfaren person efter sina långa uppdrag inom SKL. Just generella statbidrag är ett signalord som visar att hon vill värna det kommunala självstyret, något SKL står bakom och driver.

Arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting arbetar för att påverka beslutsfattare i frågor som hjälper kommuner och regioner att utveckla välfärden. De generella statsbidragen ingår i det kommunala utjämningssystemet, medan riktade statsbidrag är öronmärkta för ett visst ändamål, och det sistnämnda är något SKL vill ha färre av.

David Karlsson säger att Lena Micko på pappret är en väldigt meriterad person, med en stark roll inom det socialdemokratiska partiet. Men det väntas tuffa utmaningar då hennes ansvarsområde står inför stora förändringar.

– Kommunerna står inför omfattande demografiska förändringar utanför storstadsområdena, det handlar om att kunna upprätthålla en godtagbar service, samtidigt som krisen står för dörren när konjunkturen inte går uppåt.

– Det pågår just nu en stor kommunutredning som ser över kommunernas framtid och det känns säkert tryggt med en person som har så god insyn som hon.