Efter Ciara – nu drar ovädret Dennis in

Britt-Marie Seibold/TT

Publicerad 2020-02-14

Räkna med blåst och regn i helgen. Arkivbild.

Busväder med regn och blåst väntar i helgen. Om den nya vinterstormen, som britterna döpt till Dennis, når samma styrka som föregångaren Ciara är ännu osäkert.

– Det kan bli rätt så stökigt väder, säger Jon Jörpeland på SMHI.

Under lördagen passerar ett nederbördsområde landet. I söder blir det främst som regn men det kan vara inslag av snö eller blötsnö ända ner över Stockholm och småländska höglandet.

– Under eftermiddagen väntas det bli mest uppehåll, och kan bli lite sol, framför allt i södra Norrland, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Under söndagen blir vädret mer dramatiskt. Vinden tilltar och ett nytt nederbördsområde rör sig in över landet, först som regn som övergår i snö från Dalarna och norrut.

Kan bli stormbyar

– Nederbördsområdet är ganska omfattande och berör hela landet under större delen av söndagen. I samband med det tilltar vinden och det kommer att blåsa ordentligt med mycket hårda vindbyar här i södra Sverige och framför allt i Västra Götaland och på västkusten.

Hur kraftiga vindarna blir är än så länge oklart.

– Lokalt skulle vi kunna komma upp i stormbyar, men för det mesta är det mycket hårda vindbyar, säger Jon Jörpeland.

Den kraftiga blåsten kombineras med stora regnmängder. Mest regn väntas i Västra Götaland, Dalsland och kanske upp mot Värmland.

– Det kan bli rätt så stökigt väder. Eventuella varningar kommer vi i så fall gå ut med i morgon (lördag). Men det kommer att kunna ge riktigt stora nederbördsmängder, upp emot en 30-40 millimeter på sina håll, och det kommer också att påverka vattenflödena i åarna i västra Götaland.

Ännu namnlöst

Jon Jörpeland vågar inte göra några jämförelser med ovädret Ciara som fällde träd och stoppade tåg förra helgen.

– Det ser ut som att det kan komma att bli något liknande, eller att det blåser lite mindre än Ciara, men detaljerna är osäkra i dagsläget.

Stormen som nu är på väg över västra Atlanten har av brittiska vädertjänsten Met Office döpts till Dennis. SMHI har inte namngett det officiellt.

– Vi får se om ovädret berör oss tillräckligt mycket för att vi ska gå ut med något namn, säger Jon Jörpeland.

Efter helgen blir det fortsatt blåsigt på måndag i södra Sverige, men då har det mesta av nederbörden passerat. Längre norrut är det mest svag vind och vinden väntas avtal.