Förmedlade knark för 378 miljoner på Darknet

Ola Westerberg/TT

Beatrice Nordensson/TT

Uppdaterad 2021-07-09 | Publicerad 2020-02-12

Polisen kallar det ett genombrott: Brottslingar ska veta att de inte går säkra ens på det hemliga Darknet.

En man från Lund åtalas för att ha skött en sajt där över 320 000 svenska knarkaffärer misstänks ha ägt rum.

Rekordhärvan omsatte 378 miljoner kronor.

På sajten Flugsvamp 2.0 kom 17 000 kunder och 600 försäljare i kontakt med varandra och kunde bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst på nätet. Köparna registrerade sina konton, beställde och fick knarket med posten. Språket var svenska, kunder och säljare likaså.

Men där upphör likheterna med vanlig näthandel. Köpen skedde med kryptovalutan bitcoin och ägde rum på den medvetet svårspårade, krypterade och osökbara mörka delen av nätet, Darknet.

En 31-årig man åtalas nu vid Stockholms tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott för att ha administrerat marknadsplatsen. Brottet bestod i att tillhandahålla marknadsplatsen, men inte att hantera drogerna.

– Han fick tre procent av försäljningen, säger åklagare Annika Wennerström vid en presskonferens där åtalet presenteras.

Kallade sig "Reinfeldt"

Mannens vinst vid försäljningstillfällena var över 11 miljoner kronor med dåvarande bitcoinkurs, enligt åklagaren. Men eftersom kryptovalutan har kraftiga svängningar skulle det i dagens penningvärde motsvara över 100 miljoner.

Brottet anses synnerligen grovt bland annat på grund av omfattningen och eftersom anonymiteten gjorde att unga köpare kunde köpa varorna – allt från cannabis till hallucinogener, opiater och mycket mer. Bara den brottsrubriceringen har sex till tio års fängelse i straffskalan.

Huvudmannen har på olika sätt bedrivit knarkhandel i fem års tid enligt utredningen. Han åtalas också för att ha varit säljare på flera sajter, och då av något skäl under namnet "Reinfeldt".

378 miljoner i knarkpengar

Åtalet är ett genombrott, säger åklagare Annika Wennerström:

– Det är första gången i Sverige åtal väcks mot en administratör för en narkotikahandelsplats.

Polisinspektör Björn Eriksson håller med:

– Det här visar att man inte kan känna sig trygg ens på Darknet om man begår brott där.

Utredningen har varit lång, tekniskt komplicerad och bygger bland annat på rättshjälp från 25 länder. Vilka metoder man använt för att identifiera de misstänkta vill Eriksson inte säga.

Utredarna säger sig ha identifierat tusentals köpare och säljare och att utredningen mot dem fortsätter. Det är svårt att avgöra om volymen på knarkhandeln totalt i Sverige har påverkats av tillslaget, enligt polisen. Sedan Flugsvamp 2.0 släcktes har också efterträdare dykt upp på det mörka nätet. Men utredarna säger sig inte nedslås.

– Jag tror att det här påverkar narkotikahandeln i Sverige, jag tror det har en stor preventiv effekt, säger Eriksson.

Förnekar brott

Den misstänkte huvudmannens advokat Thomas Bodström säger att hans klient förnekar brott:

– Vi kommer för det första kunna visa att polisen är helt fel ute när de påstår att det bara är en person som har skött det här.

31-åringen har i stället ägnat sig åt valutahandel enligt Bodström.

Ännu en person åtalas i härvan för narkotikabrott, och samtliga fem personer i åtalet för grov penningtvätt. De har dolt att intäkterna från verksamheten varit brottslig men tre av dem har inte haft med försäljningen att göra enligt åtalet.

Av dem fem är endast huvudmannen fortfarande häktad. Han greps i september 2018.

Rättegången inleds den 2 mars och väntas ta 40 dagar i anspråk.