Älgen oftast ett fridfullt djur

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2019-11-24

Älgen är oftast ett fridfullt djur. På bilden en betande älgtjur i Östergötland.

En man fick under helgen föras till sjukhus efter att ha attackerats av en älg. Enligt vittnesuppgifter kan två hundar också ha dödats.

Men älgen är normalt ett fridfullt djur – förutsatt att du inte kommer för nära.

En älgko med kalvar har under en längre tid rört sig i villaområdet i Lerum. Under natten till lördagen gick den till attack, enligt vittnen var det den andra attacken på kort tid.

TT: Är älgen ett farligt djur?

– Nej, i så fall hade det inte funnits några svenskar kvar. Men det finns ett antal incidenter där älgar visat ett aggressivt beteende mot människor. Framför allt om den har gått in i en trädgård där den kanske äter äpplen och så försöker någon schasa iväg den. Då blir den inte alltid så glad, säger Kjell Danell, älgexpert och professor emeritus i viltekologi vid SLU i Umeå.

Att en älg går till attack utan att ha blivit provocerad är dock extremt ovanligt.

– Om det sker så är det ofta om man har en hund med sig. Hunden kan irritera älgen, framför allt om den inte sitter i koppel, och då kan den gå till angrepp, säger han.

Dödsfall

TT: Så man bör inte stanna inomhus på grund av risken att stöta ihop med en älg?

– Nej, det är med älgar som med alla andra djur. Man måste visa dem respekt och integritet. Det är samma sak om du möter en björn. Gå därifrån eller gå inte ut ur bilen för att fotografera den.

Dödsfall har dock förekommit. År 2008 dödades en kvinna i samband med en älgattack vid Frisksjön söder om Valdemarsvik. Till en början misstänktes kvinnans make, som satt häktad i tio dagar misstänkt för mord. Året efter visade analyser att det i själva verket var en älg som hade dödat hustrun.

– Det kommer jag ihåg eftersom det var vår institution som gjorde dna-analyserna, men det är mig veterligen det enda dödsfallet på grund av en älgattack, säger Kjell Danell.

Närma dig inte

En älg kan väga så mycket som 450 kg och ha en mankhöjd på 230 centimeter. Framför allt är det dess sparkar som man bör se upp med, men även hornen kan vara farliga.

– Det finns inga uppgifter hur hårt den kan sparka, men gissningsvis är det ungefär som en häst, säger Kjell Danell.

Kjell Danells efterträdare, professor Göran Ericsson, har tidigare sagt att vi oftast stöter på älgen på vintern. Till en början står både vi och älgen stilla. Efter tröttnar vi och gör misstaget att närma oss älgen, varpå den sänker sitt huvud och stampar med klövarna. Först därefter går den till attack, helt enkelt som ett resultat av att vi kommit för nära. I stället, råder han, bör man göra sig så stor som möjligt och ta några steg bakåt.