Även 50 år gamla klimatmodeller hade rätt

Johan Nilsson/TT

Uppdaterad 2019-12-09 | Publicerad 2019-12-08

Tidiga klimatprognoser var ganska träffsäkra.

Klimatförnekare brukar retoriskt fråga sig varför man ska tro på dagens prognoser, när de tidigare haft så fel. Men nu visar forskning att de tidiga klimatmodellerna inte alls var så dåliga som vissa tycks tro. Tvärtom.

Det var i början av 1970-talet som forskare började använda datorer för att förutsäga det framtida klimatet. Ungefär samtidigt som vi människor började förstå att våra utsläpp av koldioxid påverkar klimatet, utvecklades de första moderna datorerna.

Men redan från början fanns en kritik mot dessa klimatprofetior. I tidskriften Science kritiserades till exempel klimatologerna så sent som 1989 för att de gick mer på magkänslan än hårda fakta.

Gammal kod

I dag är modellerna långt mer sofistikerade, inte minst tack vare att datorerna blivit kraftfullare. Men en genomgång av dessa tidiga modeller som Zeke Hausfather vid University of California, Berkeley gjort visar att många av dessa modeller faktiskt hade rätt.

Forskarna utgick från 17 prognoser från 14 olika datormodeller som publicerades mellan åren 1970 och 2001. I vissa fall var kodningen så gammal att forskarna var tvungna att använda speciell mjukvara för att komma åt de bakomliggande uppgifterna.

Ingen skillnad

Därefter jämförde forskarna nyligen uppmätta medeltemperaturer på olika platser i världen med de temperaturer som prognoserna hade förutspått. I snitt har dessa temperaturer ökat med 0,9 grader Celsius och för tio av prognoserna fanns ingen statistiskt signifikant skillnad mellan den faktiska temperaturökningen och den som forskarna hade siat om, flera decennier tidigare.

Forskningen publiceras i Geophysical Research Letters.