Väntade 20 timmar på flyget till Mallorca – fast på flygplatsen på väg hem

avPetter J Larsson

Hundratals fick vänta i omkring 20 timmar på sitt flyg förra lördagen.

Nu blev de – i timmar – strandade på Mallorcas flygplats på hemvägen.

– Det var många passagerare som började skrika på Arlanda och det kommer ju att bli kaos här igen, säger Ellinore Johansson, 30.

Förra helgen fick över 300 passagerare vänta i omkring 17 timmar på sitt plan till Mallorca.

Flyget var planerat att lyfta 07.30 på lördagsmorgonen men på grund av tekniskt fel gick Ving ut med att den istället skulle lyfta klockan 22, sedan 22.30 och till sist 23.30, då planet till slut tog passagerarna till det spanska semesterparadiset.

Hittade inget ersättningsplan

Resebolaget Ving sa att de under dagen försökt hitta ett ersättningsplan, vilket inte är det lättaste under högsäsong. För att laga planet behövdes reservdelar som inte fanns på plats.

– Vi tittade på att få in andra flyg, men precis när vi verkade ha lyckats kom teknikerna fram till att det gick att lösa. Men det är bara att beklaga, vi vill såklart alltid få iväg våra gäster så tidigt som möjligt. Det är ytterst ovanligt att det blir såhär kraftiga förseningar, sa Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.

1 av 2 | Foto: LÄSARBILD

Fel på luftkonditioneringen

Strax efter lunch på lördagen skulle samma semesterfirare åka hem. Men innan planet kunde lyfta insåg personalen att luftkonditioneringen var sönder – och alla hundratals passagerare fick kliva av. Avgången är tills vidare uppskjuten.

– De sa att det varit något fel med luftkonditioneringen men sedan sa piloten att det var något tekniskt fel, säger Ellinore Johansson, 30, från Stockholm.

Hon och pojkvännen Sebastian Pereira, 25, har haft en skön semester på den spanska ön. Men det började med kaos – efter att de fått vänta på planet i 20 timmar.

– Vi kom fram till hotellet vid klockan sju på söndagsmorgonen och då var man ju jättetrött, så vi fick en jättedålig start på hela resan. Vi skulle ju ha kommit tidigt på lördagsmorgonen och fått en hel dag där, så det var jättetråkigt, säger hon.

– Det kommer ju att bli kaos här igen, det var många passagerare som började skrika på Arlanda i förra veckan och det kommer ju att bli samma sak nu för det är samma passagerare här.

”Känns jättedåligt”

Planet skulle ha lämnat Palmas flygplats klockan 12.30. Sedan fick de höra att det skulle lyfta klockan 14. Timmar senare står gruppen fortfarande och stampar kring gaten, säger Ellinore.

– De har sagt att det kan ta tio minuter men också att det kan ta längre tid, och det var ju samma visa förra veckan med nya tider, nya tider och nya tider.

Senare på lördagskvällen meddelade Ving att planet fick lyft hem till Sverige vid 18.30-tiden.

– Det blev en försening på fem timmar, säger Anna Hagberg, presskommunikatör.

Enligt Ellinore så har de fått priset för en dag på semestern i kompensation av Ving.

– Men det är ingenting mot själva upplevelsen. På vägen ner fick vi ju vänta i 20 timmar och sedan nu blir det samma igen, så det känns ju jättedåligt. Vi får hoppas att det inte blir så länge denna gång, säger Ellinore.

ARTIKELN HANDLAR OM

Resor

Ving

Flygtrafik

Mallorca