”Adopterad” av svensk familj – får inte stanna

Publicerad 2019-05-31

Flyktingen Fida Nazari, 19, har ”adopterats” av en svensk familj, som i två år bekostat hela hans försörjning.

Snart är han färdig verkstadsarbetare och en anställning på Preemraff väntar.

Ändå ska han snart utvisas till Afghanistan, trots att han aldrig har varit där.

I juni 2015 kom den då 15-årige Fida till Sverige från Pakistan. Han föddes i pakistanska Quetta av afghanska föräldrar och växte upp där som papperslös flykting.

Fida Nazari och hans ”syster” Elisabeth Jonsson.

En dag sköts två av Fidas vänner ihjäl på gatan av en milisgrupp. Bara för att de var hazarer, precis som Fida. Då sade hans mamma åt honom att fly till Europa. Via Österrike tog han sig till Sverige.

Först placerades han som minderårig på HVB-hemmet Fjällagården i Lysekil, där han blev bästa vän med en annan flykting, Ismat Sachi.

Men snart skrev Migrationsverket upp Fidas ålder till 18 år, avslog hans ansökan om flyktingstatus och placerade honom på ett asylboende för vuxna där han vantrivdes. Fidas situation uppmärksammades på Facebook, han fick kontakt med Siv i Lysekil och fick flytta hem till hennes familj.

Bäste vännen Ismat tog livet av sig

Ismat hade inte samma tur. Han nekades också asyl och fick sin ålder uppskriven. Då såg han ingen framtid i Sverige och tog livet av sig.

Aftonbladet träffade Fida hemma hos Siv i Lysekil våren 2017. Han sörjde Ismat, som han såg som sin bror:

– Halva mitt liv är borta. Jag sade till många människor att hjälpa mig, och jag fick hjälp. Om någon hade hjälpt Ismat kanske han inte hade begått självmord.

– Jag har aldrig varit i Afghanistan. Jag vet inte hur jag ska klara mig där, säger Fida Nazari, här med Elisabeth Jonsson i hemmet i Lysekil.

Åren gick och Fida blev allt mer integrerad. Familjen i Lysekil har hela tiden behandlat honom som en son och bror.

I dag pratar Fida svenska, gymnasieutbildar sig till verkstadsarbetare och tar studentexamen om ett år. Just nu praktiserar han på oljeraffinaderiet Preemraff, som i ett intyg skriver att han efter examen har ”stora chanser till en fast anställning”.

Samtidigt har asylprocessen fortsatt. Migrationsverket hävdar att Fida är afghansk medborgare. Efter tre avslag åkte Fida och familjen på Migrationsverkets uppmaning till afghanska ambassaden för att få ett reseintyg, så att han skulle släppas in i Afghanistan. Ambassadören vägrade, och skrev att Fida inte ”kunde bevisa sitt medborgarskap”.

Därmed hoppades familjen att Fida slutligen skulle få uppehållstillstånd, eftersom det fanns verkställighetshinder mot utvisningen. Men Migrationsverket ändrade sig inte.

Fida sökte själv upp gränspolisen

Därför valde Fida och familjen på uppmaning av en advokat att vända sig direkt till den svenska gränspolisen, för att en gång för alla klargöra Fidas status, så att han skulle slippa all stress och osäkerhet inför framtiden.

– När familjen kom till gränspolisen i Göteborg och träffade handläggarna blev de väldigt förvånade. Det var första gången en flykting själv hade kontaktat dem, berättar frilansjournalisten Golaleh Farhang-Azad som följt Fida i flera år.

Den 22 februari 2019 besökte Fida och några familjemedlemmar Afghanistans ambassad tillsammans med gränspolisen. Resultatet blev samma som vid första besöket:

”Ingen resehandling utfärdas vid intervjun eftersom medborgarskapet är oklart”, konstaterade polisen i en tjänsteanteckning.

Fidas svenska storasyster Elisabeth Jonsson vädjar till Sveriges riksdag att Fida Nazari ska få stanna i Sverige.

Men fyra veckor senare fick Fida plötsligt en resehandling från ambassaden. Hans svenska familj är övertygad om att polisen hade pressat fram dokumentet.

– Vi har ett avtal med Afghanistan om flyktingmottagande, och landet får bidrag av oss. Det är en spekulation, men det handlar förmodligen om att polisen har utövat påtryckningar, säger Sivs dotter Elisabeth Jonsson, som ser sig som Fidas storasyster.

– Det känns som att man får en kniv i ryggen av myndigheterna. Det krossar vår familj.

Vädjar till riksdagen att Fida ska få stanna

Elisabeth konstaterar att resehandlingen bara ger Fida inträde i Afghanistan, den gäller inte som id-handling.

– Den kommer inte att göra honom till afghan.

Migrationsverket skrev upp Fidas ålder med två år, utan att en medicinsk undersökning gjordes. Efter det ordnade familjen utlåtanden både av en hudterapeut och en tandläkare, som visade att Fida var under 18 år.

– Men då svarade Migrationsverket att beslutet redan var taget, säger Elisabeth Jonsson.

Nu vädjar hon till Sveriges riksdag att Fida ska få stanna:

– Det talas mycket om misslyckad integration. Här har vi ett lyckat exempel.

Fida har fått en svensk familj, som han snart måste lämna:

– Jag har aldrig varit i Afghanistan. Jag vet inte hur jag ska klara mig där.