Korttidsarbete även för små familjeföretag

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-04-02

Riksdagen har sagt ja till det förstärka systemet för korttidsarbete. Arkivbild.

Även små familjeföretag ska kunna omfattas av systemet med stöd för korttidsarbete. Det står klart sedan riksdagen nu har sagt ja till regeringens och samarbetspartiernas förslag om korttidspermittering, med vissa ändringar.

Riksdagen ställer sig bakom finansutskottets tillägg om att företag som ansöker om korttidsstöd för personal på grund av oförutsett ras i efterfrågan inte kan genomföra aktieutdelningar "och andra liknande utbetalningar" samtidigt. Det kan "inte anses försvarligt", enligt riksdagen.

Riksdagen säger att små familjeföretag ska kunna få ta del av stödet och öppnar även för att konsult- och bemanningsföretag kan få det. Sådana företag kan också råka ut för efterfrågefall av som de inte gärna hade kunnat förutse.

Minst 20 miljarder

Företag som finansierar sin verksamhet med skattepengar ska också kunna använda sig av korttidsstödet. Det införs den 7 april, men det ska gå att söka stöd för permitteringar från den 16 mars.

Företag har hittills anmält intresse för att använda sig av systemet för minst 120 000 anställda, långt över det antal som regeringen räknade med när förslaget lades fram för bara några veckor sedan. Statens utgifter för systemet beräknas nu landa på minst 20 miljarder under 2020.

Det är Tillväxtverket som ska hantera den stora strömmen av ansökningar.

Står för

Systemet innebär att staten under 2020 står för tre fjärdedelar av kostnaden för anställda där arbetsgivaren och facket kommit överens om korttidsarbete. Den enskilde går ner i arbetstid men får behålla större delen av lönen. Stödet ska göra att företag behåller personal i stället för att varsla om uppsägning, i väntan på att ekonomin vänder igen.

Kristdemokraterna är kritiska till att ett villkor för stöd är att företag sannolikt först måste säga upp tillfälligt anställda, även konsulter och inhyrd personal.